x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Evaluarea studiilor doctorale: Ministerul Educaţiei, neinteresat de plagiat

Evaluarea studiilor doctorale: Ministerul Educaţiei, neinteresat de plagiat

de Theodora Şutiu    |    06 Noi 2018   •   10:50
Evaluarea studiilor doctorale: Ministerul Educaţiei, neinteresat de plagiat

Ministerul Educaţiei a aprobat Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat după şapte ani de pauză. Procesul va fi realizat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). MEN nu spune nimic în document despre verificarea plagiatelor, boală veche a învățământului doctoral din România.

Procesul începe cu o autoevaluare făcută de fiecare universitate, urmând ca acestea să ceară Agenției evaluarea fiecărui domeniu de studii universitare de doctorat. ARACIS va numi după acest proces o comisie de experţi, care analizează raportul de evaluare internă și verifică, prin vizite la universitatea solicitantă, dacă îndeplinește standardele pe domenii şi face propriul raport de evaluare.

MEN anunţă că la solicitarea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) a creat cadrul legal pentru demararea procesului de evaluare a studiilor universitare de doctorat. “ARACIS are obligaţia de a elabora, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat, iar instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat au obligaţia de a realiza, până la data de 15 februarie 2019, raportul de evaluare internă şi de a solicita evaluarea de către agenţia de asigurare a calităţii din ţară sau străinătate. (...) Fiecare şcoală doctorală este evaluată, din cinci în cinci ani, în cadrul procesului de evaluare periodică a IOSUD, în vederea menţinerii acreditării”, se arată în comunicatul ministerului.

Evaluarea se realizează pe domeniile de studii universitare de doctorat: “Evaluarea şcolilor doctorale prevăzute în Legea 100/2018 şi care îşi menţin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, se realizează în paralel şi concomitent cu evaluarea domeniilor de studii universitare de doctorat”, mai spune sursa citată.

O școală doctorală care și-a pierdut acreditarea poate să se reacrediteze, după cel puţin cinci ani de la pierderea acestei calităţi, numai în urma reluării procesului de acreditare.

 

×
Subiecte în articol: studii doctorale