x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie ANUNȚUL miniștrilor Educației și Sănătății: Școlile vor rămâne deschise

ANUNȚUL miniștrilor Educației și Sănătății: Școlile vor rămâne deschise

14 Ian 2022   •   13:48
ANUNȚUL miniștrilor Educației și Sănătății: Școlile vor rămâne deschise

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că autoritățile vor încerca să țină școlile deschise. În prezent, nu există județe în pericol de suspendare a cursurilor cu prezența fizică a elevilor.

„Încercăm să ținem școlile deschise, dar nu cu orice preț. În funcție de evoluția pandemică, dar și de particularitățile Omicron. Această boală are o transmisibilitate foarte mare”, a explicat acesta.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au decis să modifice modul de organizare a cursurilor școlare în timpul valului Omicron al pandemiei. Astfel, toate unitățile școlare dintr-un județ vor fi închise dacă unitățile medicale județene vor avea ocupate paturile ATI în proporție de 75%.

Situația va fi prezentată pe site-urile DSP și ale inspectoratelor școlare. În fiecare zi de joi se va decide modul de organizare a cursurilor în săptămâna următoare.

„Pe măsură ce un județ se va apropia de pragul de 75%, acest lucru va fi cunoscut prin informații publice”, a declarat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cel mai mare grad de ocupare a paturilor este în județul Suceava 34%. Pe locul următor este Cluj 28%, în timp ce București și Ilfov au fiecare 16%. Media națională este de 16%, a spus Alexandru Rafila.

Totodată, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precizează că, luni, toate școlile și grădinițele din țară vor funcționa cu prezență fizică.

El a anunțat că ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății privind strategia de funcționare a școlilor a fost semnat și va fi publicat, vineri, în Monitorul Oficial.

„Ne-am deculpat atât de la incidența infectărilor, cât și de la rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul, rata de vaccinare a personalului din învățământ, introdus în data de 15 noiembrie 2021, consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie socio-profesională vaccinată, mult peste 70%”, a spus ministrul.

Școlile rămân deschise în funcție de gradul de încărcare a mediului spitalicesc.

„Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent, deci din perspectiva educației, toate școlile și toate grădinițele din țară vor putea să funcționeze cu prezență fizică”, a mai spus Cîmpeanu.

O schimbare importantă vizează suspendarea cursurilor la nivelul unei clase.

„Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt 3 cazuri de infectare în 7 zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a explicat ministrul Educției.

Suspendarea activităților fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii, iar suspendarea la nivelul întregii unități prin decizie a CJSU.

×
Subiecte în articol: alexandru rafila sorin cimpeanu şcoli