x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Bugetul Ministerului Educației a primi aviz favorabil. Cîmpeanu: Există 100 milioane lei în bugetul Ministerului Educației pentru decontul navetei elevilor

Bugetul Ministerului Educației a primi aviz favorabil. Cîmpeanu: Există 100 milioane lei în bugetul Ministerului Educației pentru decontul navetei elevilor

26 Feb 2021   •   16:33
Bugetul Ministerului Educației a primi aviz favorabil. Cîmpeanu: Există 100 milioane lei în bugetul Ministerului Educației pentru decontul navetei elevilor

Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2021 a primit, vineri, aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament, fără amendamente, cu 23 de voturi „pentru” și 16 abțineri.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că problema banilor pentru naveta elevilor va fi deblocată printr-o ordonanță de urgență.

„Există 100 milioane lei în bugetul Ministerului Educației pentru decontul navetei elevilor. Există și o problemă legată de lipsa de claritate a Legii 226 care a făcut-o inaplicabilă. Legea 226 prevede transport nereglementat. Transportul nereglementat e în afara cadrului legal, deci nu e decontabil. Trebuie să fie introdus în cadrul legal. (...) De îndată ce bugetul va fi adoptat, și această OUG va fi adoptată”, a declarat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că bugetul Ministerul Educaţiei înregistrează o valoare de 28,509 miliarde lei, în creştere cu 244 de milioane lei faţă de execuţia bugetară a anului 2020.

„Bugetul este construit, bineînţeles, ţinând seama de constrângerile bugetare şi economice. Pentru acest an sunt asigurate toate capitolele bugetare, cu atât mai mult cu cât în acest an nu mai avem cheltuieli cu plata drepturilor salariale octombrie 2008 - mai 2011 Legea 85, nu mai avem nici vouchere, nu mai intră nici chetuielile din Fondul de rezervă care au existat anul trecut. 1,2 miliarde dispar din dreptul cheltuielilor, 244 apar ca plus în valoare absolută. Bugetul Educaţiei Naţionale este de 39,6 miliarde şi cuprinde, spre exemplu, bursele elevilor, pentru prima dată prevăzute în bugetul de stat într-un cuantum de 535 milioane de lei, dublu faţă de cheltuiala pe care autorităţile locale au făcut-o pentru bursele elevilor anul trecut. Cuprinde, de asemenea, şi o creştere a costului standard per elev, cheltuieli materiale de 26%", a afirmat Cîmpeanu.

Bugetul educației reprezintă 2,55% din PIB.

 

×