Universitatea Politehnica din Bucureşti, prin facultatea de Automatică şi Calculatoare a obţinut recent finanţarea cu peste 1,3 milioane de euro a unui proiect de cercetare ştiinţifică menit să elimine erorile din reţelele operaţionale IT. CORNET - Provably Correct Networks este un proiect finanţat de către European Research Council (ERC) şi se va derula pe o perioadă de cinci ani.
CORNET - Provably Correct Networks propune implementarea unor garanţii de corectitudine în retele de calculatoare, iar bugetul acestui proiect, în valoare de 1, 325 milioane euro, va finanţa o echipă de 6 cercetători (inclusiv 3 doctoranzi şi un postdoctorand). Problema abordată de proiect este una fundamentală în reţelele de astăzi. În timp ce complexitatea reţelelor creşte constant pentru a întâlni nevoile societăţii digitale interconectate, administrarea reţelelor este încă facută manual, foarte greoi. Erori în administrarea reţelelor crează probleme mari pentru societate: de exemplu, anul trecut, un singur router defect al Southwest airlines a oprit la sol avioanele pentru câteva zile, afectând zeci de mii de pasageri.
„Propunerea noastră urmăreşte să obţină reţele care sunt garantat corecte: operatorul reţelei specifică proprietăţile pe care se aşteaptă ca reţeaua să le îndeplinească şi sistemul nostru va monitoriza în timp real reţeaua pentru a se asigura că aceste proprietăţi sunt tot timpul adevarate. La nivel înalt, sistemul va “audita” modificarile făcute de operator şi/sau factori externi (alte routere din Internet) pentru corectitudine, în timp real, şi va permite aceste modificări doar dacă sunt corecte. Deşi sistemul este foarte simplu la nivel conceptual, implementarea sa este foarte anevoioasă pentru că verificarea corectitudinii trebuie făcută în milisecunde (astăzi durează minute/ore), şi sistemul trebuie integrat în reţeaua actuală, fără a necesita schimbări masive de echipament. Greul proiectului urmăreşte să rezolve aceste probleme” a declarat coordonatorul acestui proiect, Costin Raiciu , conferentiar în cadrul Catedrei de Calculatoare, Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Acesta a ţinut să precizeze că „mulţi colegi din cercetare sunt curioşi cum am reuşit să obţinem acest proiect. CORNET este continuarea cercetării pe care am desfăşurat-o în ultimii 7 ani, începând cu munca în proiectul Change FP7 şi continuată în proiectul Trilogy 2. Din experienţa mea, cheia succesului în cercetare este urmărirea problemelor importante şi grele în detrimentul muncii incrementale,ce poate da rezultate rapide, dar cu impact mai mic.Dacă dorim mai multe proiecte de cercetare de impact (gen ERC), va trebui să promovăm la nivel de ţară calitatea în detrimentul cantităţii”.