x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cîmpeanu speră că nu va fi depășită incidența care să închidă școlile din România

Cîmpeanu speră că nu va fi depășită incidența care să închidă școlile din România

19 Aug 2021   •   18:40
Cîmpeanu speră că nu va fi depășită incidența care să închidă școlile din România

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că sunt propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile deschise în 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii vor putea să rămână deschise. Cîmpeanu a precizat că nu vor fi restricții în școli pentru nevaccinați

Sorin Cîmpeanu a declarat că cel târziu în perioada 1 – 3 septembrie va fi definitivat Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății și, cu cel puțin 10 zile înainte de data de 13 septembrie, când începe școala, el va fi prezentat, în detaliu, pentru ca toate măsurile să fie cunoscute atât în școli, cât și de părinți și elevi.

„Am spus că rămâne în continuare opțiunea numărul 1: prezență fizică în data de 13 septembrie în toate școlile din România. Mâine (vineri – n.r.) vom avea la Guvern, începând cu ora 10.00, o discuție convocată de către primul ministru al României la care vor participa ministrul Sănătății și ministrul Educației, reprezentantul CNSU, reprezentantul CNCAV, al INSP și un reprezentant al Administrației Prezidențiale. În această întâlnire vor fi discutate toate ipotezele de lucru. Există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile deschise cu data de 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii vor putea să rămână deschise. Până acum știți foarte bine, erau scenariile deja cunoscute – verde, galben, roșu – școlile rămâneau integral deschise până când incidența atingea pragul de 1 la mie rată de infectare”, a spus Cîmpeanu.

Acesta a spus că există propunerea de ridicare a acestui nivel până la care școlile rămân în totalitate deschise cu respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară.

„Pragul până la care vor putea să rămână deschise intră în competența partenerilor de dialog: Ministerul Sănătății și INSP. Sper că vom putea agrea acest lucru mâine (vineri – n.r.), pentru că este de foarte mult interes și îl vom anunța public chiar înainte de apariția Ordinului comun de ministru. Atunci când se va depăși acest prag, pe care îl stabilim mâine, vom vedea ce măsuri trebuie luate”, a mai spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a precizat că nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați.

„Niciun fel de restricții, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele pe care le luăm în considerare în discuția de mâine (vineri – n.r.) nu dezavantajează nevaccinații, indiferent că vorbim de profesori sau elevi, dar, în mod firesc, beneficiind de o protecție sanitară crescută, cei vaccinați vom vedea ce avantaje au în definirea acestui scenariu. De asemenea, în mod evident, până la clasa a șasea va fi un set de reguli. În ipoteza nedorită în care vom depăși acel prag până la care toate școlile rămân deschise, eu personal îndrăznesc să îmi exprim convingerea că acel prag de la care va fi necesar să luăm alte măsuri în afară de școli deschise pentru toți elevii nu va fi atins în România. Îndrăznesc să îmi exprim această speranță bazată pe respectarea normelor de protecție sanitară în școli mai riguros decât cele mai multe alte medii, cu excepția mediului spitalicesc și mă bazez, de asemenea, pe acțiunile pe care le vom discuta și le vom derula de săptămâna viitoare în parteneriat între reprezentanții școlilor și ai DSP pentru întâlniri interactive cu părinții pentru a le explica avantajele vaccinării”, a mai declarat ministrul Educației.

În România sunt vaccinați 30.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani, reprezentând 4% din această categorie de vârstă și 145.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani, reprezentând 20%. Personalul din învățământ este vaccinat în proporție de peste 60%, mai mult decât dublul mediei naționale.

×