x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cîmpeanu: Sunt toate mecanismele create în așa fel încât toți copiii să poată merge la școală

Cîmpeanu: Sunt toate mecanismele create în așa fel încât toți copiii să poată merge la școală

14 Sep 2022   •   12:23
Cîmpeanu: Sunt toate mecanismele create în așa fel încât toți copiii să poată merge la școală

Sunt toate mecanismele create în așa fel încât toți copiii să poată merge la școală, spune Sorin Cîmpeanu, care precizează că Ministerul Educației a propus o sumă forfetară pentru acei copii care nu au trasee standardizate de transport între domiciliu și școală.

„Vom adopta decizii legate de ceea ce înseamnă creșterea sumelor pe care Guvernul le alocă pentru recompensarea performanței. În acest sens, reușim să ajungem la un cuantum de până la 20.000 de lei, pentru premiile internaționale obținute de către elevii români care participă la aceste concursuri. Doresc să fac o legătură între ceea ce a apărut în spațiul public, legat de asigurarea transportului pentru elevii din mediul rural și desigur a celor care au probleme financiare, legate de asigurarea tuturor condițiilor astfel încât să poată să beneficieze de educație, așa cum ne-am asumat. Știm foarte bine că la nivelul Guvernului și în discuțiile particulare cu domnul ministru, am solicitat să asigurăm fiecărui elev, fiecărui copil din țara noastră dreptul la educație și să facilităm, prin măsurile luate împreună cu autoritățile locale (..) să facem în așa fel încât să ne coordonăm efortul pentru a asigura copiilor din România accesul și dreptul la educație. Dincolo de această clarificare, vreau să mă asigur că toate aceste măsuri vor funcționa și nu vom avea problemă în ceea ce privește atât asigurarea măsurilor sociale cât și de asigurare a transportului pentru elevii care trebuie să se deplaseze pe distanțe mari pentru a putea să meargă la școală”, a spus la începutul ședinței de Guvern Nicolae Ciucă.

Sorin Cîmpeanua spus că Ministerul Educației asigură plata transportului elevilor din bugetul propriu.

„Vă asigur că da, tocmai aceste mecanisme le-am creat și această separare, Ministerul Educației asigură plata transportului elevilor din bugetul propriu. Ministerul Educației a propus o sumă forfetară pentru acei copii care nu au trasee standardizate de transport între domiciliu și școală. Deci este o alocație forfetară, pe care toți cei care învață în altă localitate decât cea de domiciliu o vor primi. Vă asigur că sunt toate mecanismele create în așa fel încât toți copiii să poată merge la școală”, a spus ministrul Educației.

Decizia de a elimina bursele sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate este pe cât de „surprinzătoare pe atât de nedreaptă”, afirmă Avocatul Poporului. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum avea obligația legală.

Senatorul USR Irineu Darău afirma vineri că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anulat bursele sociale acordate elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.

„Ultima bătaie de joc a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, față de elevi și părinți este tăierea, pe ascuns, a burselor sociale de 200 de lei pe care le primeau elevii de la sate care fac liceul în altă localitate. USR îi cere ministrului Cîmpeanu abrogarea ordinului de ministru emis în 7 septembrie și revenirea la situația inițială, astfel încât elevii de liceu navetiști să beneficieze de burse sociale în continuare”, potrivit unui comunicat de presă.

(sursa: Mediafax)

×