x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Crăciunul, considerat în Canada o sărbătoare „colonialistă“ și „discriminatorie“

Crăciunul, considerat în Canada o sărbătoare „colonialistă“ și „discriminatorie“

de Redacția Jurnalul    |    06 Dec 2023   •   22:45
Crăciunul, considerat în Canada o sărbătoare „colonialistă“ și „discriminatorie“
Sursa foto: Hepta

Sărbătoarea Crăciunului este considerată „colonialistă“ și „discriminatorie“ în Canada.

Comisia canadiană pentru drepturile omului, finanțată de guvernul federal, a transmis că celebrarea publică a festivalurilor creștine majore își are rădăcinile în intoleranța religioasă, potrivit European Conservative.

„Discriminarea minorităților religioase din Canada se bazează pe istoria colonialismului Canadei. Un exemplu evident sunt sărbătorile legale în Canada.”, se arată în raportul intitulat „Document de discuție despre intoleranța religioasă”.

Aici semai precizează că Paștele și Crăciunul sunt singurele sărbători religioase.

„Ca urmare, cei care nu sunt creștini ar putea avea nevoie să solicite condiții speciale pentru a-și respecta zilele sfinte și alte perioade ale anului în care religia lor le cere să se abțină de la muncă.”, se mai precizează în document.

„Istoria Canadei cu intoleranța religioasă este profund înrădăcinată în identitatea noastră ca stat colonial”, arată raportul.

Conform recensământului din 2021, unde 50% din populația Canadei s-a declarat creștină, în scădere de la 77% în 2001. A doua religie rămâne islamul, sub 5%.

Potrivit ziarului National Post, Comisia canadiană pentru drepturile omului, înființată pentru a pune în aplicare Legea drepturilor omului în 1977, primește 32 de milioane de dolari pe an,finanțare guvernamentală de la premierul Justin Trudeau.

Dalr sonfajele arată că cetățenii de toate religiile nu au nicio problemă ca sărbătoarea Crăciunului să fie o sărbătoare legală. Un sondaj din 2022 arată că doar 6% din participanți doreau să renunțe la sărbătorile religioase.

Controversele legate de Crăciun sunt  legate de programul de imigrare în masă al Canadei. În 2011, un director al unei școli din Embrun, Ontario, a anulat concertul de Crăciun al școlii, întrucât 9 elevi nu participau. Acesta s-a gândit la acea vreme că un concert de Crăciun ar putea enerva unele familii, dar decizia sa a fost întâmpinată cu o reacție dură din partea publicului.

Însă tendința de a-L scoate pe Isus Hristos din sărbătorile de Crăciun a continuat în Canada. În Toronto, piața anuală de Crăciun din faimosul district Distillery a fost redenumită în 2021 „Distillery Winter Village”.

Personalitățile publice canadiene care subliniază legăturile dintre Hristos și sărbători, precum Crăciunul sau Paștele, sunt adesea batjocoriți sau etichetați ca extremiști religioși.

Liderul Partidului Conservator al Canadei, Pierre Poilevre, a fost aspru criticat de Paște, când a apărut pe rețelele de socializare o reclamă în care spunea „Hristos a înviat”, scrie dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: canada craciun colonialism discriminatoriu