x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cum putem crește copii de succes. Regula nepopulară a unei mame: Facem prea multe pentru copiii noștri!

Cum putem crește copii de succes. Regula nepopulară a unei mame: Facem prea multe pentru copiii noștri!

01 Noi 2022   •   14:54
Cum putem crește copii de succes. Regula nepopulară a unei mame: Facem prea multe pentru copiii noștri!
Sursa foto: shtterstock

O mamă din Statele Unite spune că a urmat o regulă nepopulară pentru a-și crește cele trei fiice. Toate au reușit să aibă cariere extraordinare.

Iată un semnal de alarmă pentru părinți: facem prea multe pentru copiii noștri! Aceasta este „educația elicopter”, în care eliminăm în mod constant obstacolele din calea lor, astfel încât să nu fie nevoiți să facă față provocărilor, scrie cnbc.com.

Am aplicat multe reguli nepopulare atunci când copiii mei erau mici dar cea mai importantă a fost: Nu face nimic pentru copiii tăi, din ceea ce ei pot să facă singuri.

Și a funcționat pentru fiicele mele. Toate trei au avut succes mai târziu, în viață. Susan este CEO-ul platformei YouTube, Janet este medic și Anne este co-fondatorul și CEO-ul 23andMe. Au ajuns să aibă profesii competitive, dominate în general de bărbați. 

Părinții trebuie să înceteze să-și răsfețe copiii

Cu cât ai mai multă încredere în copiii tăi că vor putea  face lucrurile pe cont propriu, cu atât vor fi mai puternici, potrivit metodei „Eu fac, noi facem, tu faci”. Poți încerca acest lucru cu tot felul de acțiuni simple, în fiecare zi.

Trezirea: Să-și seteze propria alarmă
Îmbrăcarea: Să-și aleagă propria ținută.
Mic dejun/prânz/cină: Sarcini simple, cum ar fi amestecarea aluatului de clătite, spălarea farfuriei, așezarea mesei.
Pregătirea ghiozdanului: Parcurgerea unei liste cu ceea ce trebuie să facă în ziua respectivă.
Planuri: Să-și stabilească activități de weekend sau după școală.
Verificarea temelor: Este în regulă dacă nu rezolvă corect toate întrebările. Lasă-i să învețe din greșeli.
Treburile sunt deosebit de importante. Spălatul vaselor este important. Toate fiicele mele stăteau pe un scaun mic la chiuvetă și spălau vasele după cină.

Când am mers la cumpărături, le-am cerut să ia două kilograme de mere. Au trebuit să le aleagă pe cele bune și să le cântărească.

Dacă am depășit bugetul, mă ajutau să decid ce să punem înapoi.

Nu fi perfecționist
Mă așteptam ca fiicele mele să-și facă singure paturile în fiecare dimineață. Dar un pat făcut de un copil pare că încă mai doarme în el. Dar nu le-am certat. Atâta timp cât au făcut-o, am fost fericită.

Perseverența înseamnă să faci un lucru de oricâte ori este nevoie pentru a ieși bine. Un profesor de caligrafie m-a învățat asta. 

În anii 80 și 90, un profesor bun era măsurat după cât de mulți elevi a picat.  Dar copiilor care au primit o notă proastă la prima lucrare, le-a fost greu să-și revină și și-au pierdut motivația.

Așa că le-am dat ocazia fiicelor mele să-și revizuiască munca de câte ori doresc. Nota lor s-a bazat pe produsul final. Și când a venit timpul pentru teste, au performat în procent de peste 90%.

Copiii sunt mai deștepți decât crezi
Pentru a fi clară, nu spun că ar trebui să-i determini pe copii să facă lucruri pe care nu le înțeleg sau de care nu sunt capabili, nici nu spun că ar trebui să-i lași să se joace pe stradă dacă nu este sigur sau să meargă la magazin dacă locuiți într-un cartier periculos.

Ideea este să-i înveți cum să facă față la ceea ce le rezervă viața. Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am predat-o fiicelor mele este că singurul lucru pe care îl poți controla, este modul în care reacționezi la lucrurile care ți se întâmplă.

Când ai încredere în copii că pot să ia propriile decizii, ei încep să se simtă mai implicați, încrezători și puternici. Și odată ce se întâmplă asta, nu există nicio limită pentru ceea ce pot realiza!
 

 

×
Subiecte în articol: copii copii de succes mama regula educatie