x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Deşi economia Statelor Unite încetineşte, oficialii rămân optimişti

Deşi economia Statelor Unite încetineşte, oficialii rămân optimişti

25 Iul 2022   •   20:10
Deşi economia Statelor Unite încetineşte, oficialii rămân optimişti

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că economia SUA încetineşte şi a recunoscut riscul unei recesiuni. Cu toate acestea, oficialul a subliniat că o recesiune nu este inevitabilă, a raportat Reuters.

Yellen, prezentă în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC, a declarat că numărul mare de angajări şi cheltuielile consumatorilor au arătat că economia SUA nu este în prezent în recesiune.

Angajarea în SUA a rămas robustă în iunie, cu 372.000 de locuri de muncă create şi rata şomajului menţinându-se la 3,6%. A fost a patra lună consecutivă cu câştiguri de peste 350.000 de locuri de muncă.

„Aceasta nu este o economie care este în recesiune”, a spus Yellen. „Dar suntem într-o perioadă de tranziţie în care creşterea încetineşte şi acest lucru este necesar şi adecvat.”

Totuşi, datele de săptămâna trecută au sugerat că piaţa muncii se atenuează, odată cu noile cereri de ajutor de şomaj care au atins cel mai ridicat punct din ultimele opt luni.

Yellen a declarat că inflaţia „este mult prea mare”, iar recentele creşteri ale ratelor dobânzilor din Rezerva Federală au ajutat la readucerea sub control a creşterii preţurilor.

În plus, administraţia Biden vinde petrol din Rezerva Strategică, acţiune care, în opinia lui Yellen, a ajutat deja la scăderea preţurilor la gaze.

Yellen, care a ocupat funcţia de preşedinte al Rezervei Federale, speră că Fed poate răci economia suficient pentru a reduce preţurile fără a declanşa o recesiune economică amplă.

„Nu spun că vom evita cu siguranţă o recesiune”, a spus Yellen. „Dar cred că există o cale care menţine piaţa muncii puternică şi reduce inflaţia”.

Produsul intern brut al SUA, o măsură largă a sănătăţii economice, a scăzut cu o rată anuală de 1,6% în primul trimestru, iar un raport de joi este de aşteptat să arate un câştig de doar 0,4% în trimestrul al doilea, potrivit economiştilor chestionaţi de Reuters. .

Potrivit declaraţiilor lui Yellen, chiar dacă cifra din trimestrul II este negativă, aceasta nu ar semnala că o recesiune a luat loc, având în vedere puterea pieţei muncii şi cererea în creştere puternică.

Jurnaliştii, unii economişti şi analişti au definit în mod tradiţional o recesiune ca două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului. Dar grupul de cercetare privat care este arbitrul oficial al recesiunilor din SUA analizează în schimb o gamă largă de indicatori, inclusiv situaţia locurilor de muncă şi a cheltuielilor.

(sursa: Mediafax)

×