x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Dezastru în educație. Majoritatea elevilor români sunt analfabeți funcțional. Județele unde situația este dramatică

Dezastru în educație. Majoritatea elevilor români sunt analfabeți funcțional. Județele unde situația este dramatică

de Redacția Jurnalul    |    02 Mai 2023   •   18:00
Dezastru în educație. Majoritatea elevilor români sunt analfabeți funcțional. Județele unde situația este dramatică

Majoritatea elevilor de gimnaziu sunt analfabeți funcțional ori se află la un nivel funcțional minim. Astfel că doar 11% înțeleg ce citesc și pot să formuleze o concluzie.

Județele din România unde sunt cei mai mulți analfabeți funcțional | Doar 11% dintre elevi ies din gimnaziu cu nivelul "funcțional"

Prin urmare, doar 11% dintre absolvenții de gimnaziu au calificativul "funcțional", 47% se află în categoria "minim funcțional", iar 42% sunt "nefuncționali", arată datele Platformei Digitale pentru Îmbunătățirea Performanțelor Școlare (BRIO).

Diferența între sexe este mică, astfel că 40% dintre fete în zona de nefuncționalitate și 44% dintre băieți. 

Din punct de vedere al regiunilor, cei mai mulți copii anaflabeți funcțional sunt în vestul țării, în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, potrivit adevărul.ro. La polul opus sunt județene din estul României, respectiv județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

O persoană analfabetă funcțional scrie și citește dar nu înțelege, nu reușește să înțeleagă nici informațiile de pe un afișul unui eveniment ori semnele de circulație. Rezultatele lipsei de educție se transpun în venituri mici, locuri de muncă prost plătite, sănătate precară și speranță de viață scăzută. 

Studiul a fost realizat timp de 15 luni, în perioada ianuarie 2021 – aprilie 2022.

Analfabeții funcționali ai României

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: analfabeti analfabeti functionali