x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Două treimi dintre şcoli nu au paznic

Două treimi dintre şcoli nu au paznic

de Dan Radu    |    18 Sep 2017   •   11:10
Două treimi dintre şcoli nu au paznic
Sursa foto: Diana Oros

Din cele 19.500 de unităţi şcolare din ţară, doar 6.100 au paza asigurată de agenţi sau prin supraveghere video. Autorităţile spun, însă, că situaţia este în curs de ameliorare, iar anul acesta, numărul şcolilor păzite de firme de securitate sau Poliţia Locală a crescut. Un proiect pilot este şi butonul de alarmă din şcoli.

 

Conform datelor culeste de inspectorii Direcţiei de Ordine Publică a IGPR, din cele peste 19.500 de şcoli sau grădiniţe din România, 6.100 au asigurată pază umană, constatându-se o uşoară creştere faţă de anul trecut. Verificările au arătat că, din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar, 6.171 sunt asigurate cu pază umană, fie prin pază proprie, fie prin societăţi specializate sau prin pază mixtă. "Din acestea, 3.501 sunt în mediul urban şi 2.670 în mediul rural. Comparativ cu sfârşitul anului şcolar anterior, numărul unităţilor de învăţământ asigurate cu pază umană au crescut cu 11,4%. De asemenea, o creştere semnificativă au înregistrat şi şcolile asigurate cu pază prin societăţi specializate de pază (19,5%)", se arată în raportul instituţiei. De asemenea, 6.024 de unităţi de învăţământ preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video - 1.854 în mediul urban şi 4.170 în mediul rural. Faţă de anul şcolar precedent, numărul şcolilor sau grădiniţelor dotate cu sisteme video a crescut cu 5,5%.

 

Buton de panică în şcoli

Potrivit ministrului Educaţiei, Liviu Pop, paza în unităţile de învăţământ preuniversitar face parte din strategia naţională privind combaterea violenţei în şcoli, însă lucrurile merg greu din cauza descentralizării, care face ca implementarea proiectelor să ţină de administraţiile locale. "Măsurile se pot lua doar cu ajutorul autorităţilor locale sau judeţene, în funcţie de cine e proprietarul”, a spus ministrul. Acesta a adăugat că există un program pilot de "butoane de panică" în şcoli, prin apăsarea căruia, în situaţii limită, se lansează automat un apel la 112.

2.867.364 de preşcolari învaţă în România. Doar 32% din unităţile şcolară au paza asigurată

Poliţia Română va monitoriza felul în care este asigurată paza în şcoli

×