x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Dr. Musta: Școală online pentru cei cu persoane vulnerabile în familie

Dr. Musta: Școală online pentru cei cu persoane vulnerabile în familie

de Monica Cosac    |    09 Sep 2020   •   08:28
Dr. Musta: Școală online pentru cei cu persoane vulnerabile în familie

Debutul anului școlar va fi dificil, avertizează medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, care face câteva recomandări atât pentru părinți, cât și pentru dascăli, directori de școli și autorități locale. Deși avantajele educației față în față sunt evidente pentru dezvoltarea copiilor, medicul îi sfătuiește pe părinți să opteze pentru școala online, dacă în familie există vreo persoană vulnerabilă, cu afecțiuni precum: diabet, boli cardiovasculare sau cancer.

 

Avantajele educației prin prezența copiilor la școală sunt evidente, atât din perspectiva transmiterii și asimilării informațiilor, cât și pentru socializare, spune dr. Virgil Musta, însă nu se poate vorbi despre „zero riscuri”. „Este bine să înțelegem încă de pe acum că nu vor exista «zero riscuri» în cazul trimiterii copiilor la școală, așa cum, de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezența la școală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai ușoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie”, scrie medicul pe o rețea de socializare, subliniind că singura soluție pentru reducerea riscurilor de infectare este respectarea, în permanență, a măsurilor stabilite de autorități, de către toate părțile implicate: copii, părinți, profesori și administrații locale.

 

Proceduri clare în unitățile de învățământ

„La nivelul fiecărei școli, grădinițe etc. trebuie respectate protocoale clare care să asigure condițiile pentru distanțarea copiilor în clase, evitarea activităților care duc la aglomerare, curățirea și dezinfecția suprafețelor, aerisirea încăperilor, condiții de igienă prin punerea la dispoziție de apă, săpun, dezinfectanți, atât copiilor, cât și profesorilor”, detaliază medicul timișorean, subliniind importanța orelor de educație pentru sănătate, în care toți elevii să învețe să prevină îmbolnăvirea cu noul virus. Mai mult, fiecare școală trebuie să aibă stabilite proceduri clare și pentru situațiile în care există copii suspecți sau contaminați.

 

Elevii asimptomatici, un risc

Totodată, dr. Musta consideră că un rol important îl au părinții. Pe de o parte, aceștia „trebuie să-și asume responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor și de a nu trimite la școală copilul bolnav, copilul cu anumite simptome sau pe cei care au fost în contact cu persoane depistate cu COVID”. Pe de altă parte, „formele asimptomatice la copii nu au cum să fie depistate nici de părinți, nici de profesori și nici chiar de către medicii școlari” și există riscul ca astfel de copii aparent sănătoși să meargă la școală și să transmită virusul la alți copii sau cadre didactice.

„Părinții trebuie să înțeleagă corect și rațional existența unui astfel de risc și să analizeze bine situația din familie. Dacă există persoane vulnerabile în familie, fie că sunt copii, părinți sau bunici (care suferă de diabet, obezitate, bolile cardiovasculare, BPCO, neoplazii) și care au risc de evoluție severă a bolii dacă se contaminează, atunci e recomandabil să opteze pentru școala online, cel puțin pentru o perioadă”, explică medicul.

 

Măști FFP2 pentru dascăli

Profesorii trebuie să supravegheze respectarea măsurilor în școli și, ca și în cazul părinților, să își analizeze situația din familie, iar acolo unde există vulnerabilități să solicite predare online. De asemenea, la școală e foarte important să păstreze distanța fizică și să poarte măști din cele care protejează mai bine (FFP2 sau FFP3).

 

Autoritățile locale (administrative și medicale) trebuie să comunice permanent și „să transmită instrucțiuni clare școlilor și părinților” pentru a ști exact cum să procedeze în cazurile de copii suspecți sau contaminați, pentru a nu se genera confuzie și neîncredere, le recomandă infecționistul edililor. „De asemenea, trebuie să se asigure că există posibilitatea acordării de servicii medicale prompte și complete pentru toți copiii (și adulții) care ar putea fi infectați după deschiderea școlilor”, subliniază Musta, precizând că acest lucru s-ar putea realiza și în afara spitalelor, pentru cazurile ușoare. Totodată, trebuie să existe o monitorizare permanentă, de la distanță, realizată de către medicii de familie/medicii pediatrii.

 

„Eu cred că este o situație neobișnuită, dificilă, dar care poate fi depășită numai prin înțelegerea clară și asumarea rolului fiecărei părți implicate, cât și printr-o implicare și dialog constructiv permanent între aceste părți”.

Dr. Virgil Musta, Spitalul „Victor Babeș”, Timișoara

 

Familiile în care există persoane bolnave pot opta pentru educația copiilor online, de acasă, însă este nevoie de o adeverință medicală de la medicul curant al pacientului sau de la medicul de familie, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății.

×
Subiecte în articol: Dr. Virgil Musta