x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Dragoş Pîslaru (USR-PLUS): Învăţământul profesional, tehnic şi teoretic trebuie încorporat într-un singur tip de educaţie

Dragoş Pîslaru (USR-PLUS): Învăţământul profesional, tehnic şi teoretic trebuie încorporat într-un singur tip de educaţie

12 Mar 2019   •   19:45
Dragoş Pîslaru (USR-PLUS): Învăţământul profesional, tehnic şi teoretic trebuie încorporat într-un singur tip de educaţie
Sursa foto: Asli Cetin/Getty Images/iStockphoto

Fostul ministru al Muncii Dragoş Pîslaru a declarat marţi, la Satu Mare, că este necesară încorporarea învăţământului profesional, tehnic şi teoretic într-un singur tip de educaţie, astfel încât să nu mai existe stereotipul că "dacă eşti instalator, n-ai voie să ştii Shakespeare", şi a explicat că Guvernul condus de Dacian Cioloş a insistat pe învăţământul dual, însă din cauza "unor chichiţe" lucrurile au fost "încremenite".

"În 2016 Guvernul Cioloş a insistat foarte mult pe învăţământul dual, şi anume acel învăţământ care presupune colaborarea între firmele care au nevoie de forţă de muncă şi sistemul acesta de învăţământ şi tehnic, dar cumva lucrurile s-au încremenit prin modul în care inspectoratele au gândit lucrurile, prin normele profesionale, prin tot felul de chichiţe administrative. Dacă voi avea această şansă, privilegiu, să ajung în Parlamentul European prin votul românilor voi milita pentru această reformă şi încorporare a învăţământului profesional, tehnic şi teoretic într-un singur tip de educaţie care să ne fie mult mai uşor de folosit în România pentru a avea într-adevăr o forţă de muncă bine pregătită şi care să schimbe situaţia actuală, în care lumea pe de o parte nu şi găseşte loc de muncă în anumite circumstanţe, dar în marea partea din situaţii angajatorii nu mai găsesc persoane", a afirmat Pîslaru, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, este nevoie în primul rând de o schimbare de mentalitate, a modului în care se raportează lumea la învăţământul profesional.

"Eu cred că uşor, uşor ajungem în situaţia în care un instalator sau un specialist în anumite chestiuni de reparaţii prin casă va trebui să-l plăteşti în aur să-l mai ai, în sensul că n-o să mai găsim tipul acesta de oameni. (...) Cuvântul meseriaş în limba română are o conotaţie foarte pozitivă. Eşti meseriaş, adică ştii să faci anumite lucruri. Şi asta vine de pe vremea de dinainte de '89, când era chestia aia: meseria e brăţară de aur. Se cultiva partea de asta de muncitorime. (...) Ce am ajuns să se întâmple astăzi e o reinversare a lucrurilor, în care cumva învăţământul teoretic se duce într-o zonă în care nu mai serveşte atât de bine piaţa muncii, iar învăţământul profesional este sora vitregă, sora mai mică nefinanţată a educaţiei din România", a arătat Pîslaru.

El a mai spus că trebuie renunţat şi la stereotipul potrivit căruia "dacă eşti instalator, n-ai voie să ştii Shakespeare".

"Chiar dacă nu va fi uşor, cred că odată ce începem la nivel european o reformă, problema nu e doar a României, este la nivel european, se poate uşor împinge o reformă şi către sistemul românesc, astfel încât la un moment dat cineva care are dexteritatea sau pasiunea pentru o meserie să nu pară să e mai prost decât cineva care ştie să citeze din Shakespeare. Poţi să ai aceeaşi persoană care să fie extraordinar de bună, să aibă aptitudini grozave la gramatică şi literatură şi să fie un bun meseriaş. La noi există încă stereotipul că dacă eşti instalator n-ai voie să ştii Shakespeare. Nu-i adevărat! În viaţa reală sunt oameni talentaţi care pot face şi una şi cealaltă", a mai spus Pîslaru.

Fostul ministru al Muncii Dragoş Pîslaru figurează pe lista anunţată de Alianţa USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pîslaru usr plus invăţămănt