x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevii care plătesc să se joace de-a şcoala

Elevii care plătesc să se joace de-a şcoala

de Dan Radu    |    29 Apr 2016   •   14:05
Elevii care plătesc să se joace de-a şcoala

Tot mai mulţi elevii cu rezultate bune şi părinţi dispuşi să investească sute de euro în educaţia lor au început să frecventeze taberele educaţionale. Spre deosebire de o tabără normală, o astfel de activitate este orientată exclusiv pe ideea învăţării. Copiilor li se arată cum este viaţa într-un liceu sau într-o universitate de prestigiu, din străinătate, iar printre activităţile de tabără se numără simulările de examene internaţionale. De vorbit se vorbeşte numai în engleză, iar la finalul călătoriei, elevul se alege cu o evaluare privind cariera care i se potriveşte.

 

Astfel de tabere sunt menite să pregătească elevii români pentru ceea ce înseamnă un liceu sau o universitate în străinătate. Costul unei tabere porneşte de la 350 de euro pentru o săptămână, în Bulgaria, la 700 de euro pentru aceeaşi perioadă în Germania, ajungând la 2.350 de euro sau pentru o tabără de două săptămâni, în Elveţia. Taberele sunt organizate de compania IntegralEdu, care oferă consultanţă părinţilor care vor să-şi trimită copiii la studii în alte ţări. Pot participa atât elevi de şcoala generală, cât şi liceeni, dar şi preşcolari, începând cu vârsta de trei ani. “Tinerii care aleg taberele de vară din străinatate învaţă la licee şi şcoli generale de top, atât din sistemul public de învăţământ, cât şi din cel privat. Cei mai mulţi sunt din Bucureşti, însă cererile vin din întreaga ţară, inclusiv din Republica Moldova”, spune Alexandra Piha, reprezentant IntegralEdu.

Cererile sunt în creştere

Potrivit organizatorilor, peste 1.000 de elevi români participă anual la astfel de tabere. Cererea, în 2016, a crescut cu 30% faţă de anul trecut. Taberele sunt organizate în 15 ţări din Europa, dar şi în China, Noua Zeelandă, Canada, Australia sau SUA. “Tot mai mulţi părinţi aleg pentru copiii lor varianta taberelor în străinătate, pentru a se familiariza cu ţara, cu sistemul de învăţământ, pentru a vedea cum sunt şcolile şi universităţile în campusurile cărora sunt organizate aceste tabere, pentru a vedea dacă un domeniu sau altul li se potriveşte pentru studiile lor viitoare. Populare sunt şi programele în care tinerii se pregătesc pentru examenele IELTS, TOEFL, SAT, GMAT, sau în care simulează două săptămâni de studiu a unui program anume la liceu sau universitate”, spune Alexandra Piha.

Ce se întâmplă în tabere

Pentru grupa de vârstă 3-14 ani, un exemplu de tabără educaţională este cea organizată în staţiunea Verbier, Elveţia, la 1.500 de metri. Aici se pune accent pe dezvoltarea spiritului de echipă şi a calităţilor de lider. Tot în Elveţia, la şcoala privată „Institut auf dem Rosenberg”, elevii sunt antrenaţi în domeniul artelor, al limbilor străine şi al retoricii. De asemenea, se pune accent şi pe sporturi elitiste, precum călăria sau golful. La King`s College, în Londra, se organizează tabere pentru liceeni, unde, pe lângă simulări de examene, elevii învaţă tradiţiile universitare britanice, iar în Germania, la DID Deutsch-Institut, tabăra este un curs intensiv al limbii germane. Taberele sunt conduse de profesori cu cele mai exigente calificări, care, la final, fac o evaluare a fiecărui elev şi o recomandare pentru cariera pentru care este potrivit.

O astfel de tabără este organizată şi în România, la Sinaia, pentru liceeni între 14 şi 18 ani. Regula este că se vorbeşte doar în engleză, iar printre activităţile desfăşurate se numără simularea examenelor IELTS, un test solicitat de mai multe universităţi internaţionale pentru admiterea studenţilor din străinătate. Taxa este de 1.150 de lei, pentru 6 zile.

În cazul preşcolarilor, taberele educaţionale pun accentul pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în mai multe limbi şi a spiritului de lider

 

×