x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Alertă în sistemul de învățământ din România: Gaz radioactiv descoperit în 25% din școli și grădinițele din țară

Alertă în sistemul de învățământ din România: Gaz radioactiv descoperit în 25% din școli și grădinițele din țară

de Redacția Jurnalul    |    22 Apr 2024   •   13:45
Alertă în sistemul de învățământ din România: Gaz radioactiv descoperit în 25% din școli și grădinițele din țară

Un gaz radioactiv a fost descoperit în 25% din școli și grădinițele din țară, potrivit unui raport al cercetătorilor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acest gaz, numit radon, prezintă un risc major pentru sănătatea elevilor, crescând probabilitatea de cancer pulmonar, similar expunerii la fumat, avertizează specialiștii.

Radonul, un gaz incolor și fără miros, este considerat de Organizația Mondială a Sănătății drept una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar, în special în rândul tinerilor nefumători. Conform experților, o concentrație de 300 de becquereli pe metru cub de radon este echivalentul a 16 țigări fumate zilnic.

Cercetătorii de la Babes Bolyai atrag atenția că radonul a fost descoperit în concentrații semnificative în aproximativ 5.000 de unități de învățământ, inclusiv școli, grădinițe și alte clădiri administrative și rezidențiale, din 25 de județe ale României.

Pentru a contracara acest pericol, specialiștii recomandă protejarea fundațiilor clădirilor cu plăci de beton și aerisirea încăperilor. Radonul provine din dezintegrarea radiului, care la rândul său provine din seria de dezintegrare a uraniului. Se estimează că mii de decese anuale din cauza cancerului pulmonar sunt atribuite radonului, iar aproximativ 2.900 dintre acestea survin la persoane care nu au fumat niciodată. 

×