x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie O nouă grevă a profesorilor poate afecta începutul noului an școlar

O nouă grevă a profesorilor poate afecta începutul noului an școlar

de Redacția Jurnalul    |    04 Sep 2023   •   12:00
O nouă grevă a profesorilor poate afecta începutul noului an școlar
Sursa foto: Lucian Alecu

Profesorii ar putea declanșa o nouă grevă ce ar putea afecta începutul noului an școlar.

Astăzi, la ora 16:00, sunt așteptate la Guvern sindicatele din Educație, după ce au amenințat că vor declanșa din nou o grevă la începutul anului școlar, dacă noua lege a salarizării nu va fi gata. 

Sindicatele din educație sunt nemulțumite că legea salarizării nu este gata, deși Guvernul le-a promis profesorilor că, pe 15 iulie, actul normativ va fi finalizat, iar aceștia vor știi cu cât le vor fi majorate salariile la începutul anului viitor.

Termenul a fost depășit cu mai bine de o lună și jumătate, dar legea este încă „în discuții". Cadrele didactice au avertizat că, dacă nu văd majorarea cuprinsă în noua lege, de la 1 septembrie ies din nou în stradă, potrivit Antena 3 CNN.

În luna mai școlile au fost închise trei săptămâni. La acea oră, au fost discutate trei scenarii pentru majorarea salariilor cadrelor didactice. Profesorii vor să fie plătiți ca medicii.

Pentru a ține cont de limitările din PNRR, sindicatele au pus pe masa ministerului o propunere care încorporează sporurile în salarii, mai ales pentru personalul care lucrează în medii defavorizate.

Liderii de sindicat susțin că limitarea sporurilor la 20% nu este deloc o sarcină ușoară. Negocierile nu sunt ușoare.

După discuțiile purtate la Bruxelles, ministrul Finanțelor a anunțat că, dacă noua lege a salarizării și noua lege a pensiilor ar fi implementate simultan, România ar intra în incapacitate de plata.

Potrivit unor surse, Guvernul nu ia în calcul să întârzie aplicarea noii legi a pensiilor, însă legea salarizării ar putea fi implementată la o dată ulterioară. 

Noul an școlar riscă să înceapă cu o nouă grevă a profesorilor

×