x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie În plin val 4 al pandemiei de COVID-19 școlile rămân deschise. Specialiștii vor carantină în București și Ilfov

În plin val 4 al pandemiei de COVID-19 școlile rămân deschise. Specialiștii vor carantină în București și Ilfov

14 Oct 2021   •   10:23
În plin val 4 al pandemiei de COVID-19 școlile rămân deschise. Specialiștii vor carantină în București și Ilfov
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

În plin val 4 al pandemiei de COVID-19, ratele de infectare ajung la cifre record. În Capitală și județul lfov, acestea au depășit 15 la mia de locuitori.

Din acest motiv, DSP lfov a propus închiderea școlilor iar prefectul de llfov, Daniel-Tudorel Zamfir, a hotărât suspendarea cursurilor cu prezență fizică, începând  de luni, fapt de a stârnit reacții negative din partea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a impus menținerea  deschisă a unităților de învățământ și trecerea la învățământ online doar în anumite condiții. 

„DSP Ilfov îşi depăşeşte atribuţiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 şi Ordinul comun 5338/2021 şi se substituie CJSU, ISJ şi tuturor unităţilor de învăţământ din Ilfov.

Sunt şcoli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor şi profesorilor şi sunt şcoli în care sunt zeci de cazuri de infectare. Nu există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferenţiată în online la nivelul unui judeţ. Decizia se ia analizând situaţia la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. DSP nu se poate substitui nici şcolilor, nici ISJ, nici CJSU.

În concluzie, solicitarea DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfăşurării procesului de învăţământ şi perturbând funcţionarea mecanismelor administrative de gestionare a situaţiei in starea de alertă”, a avertizat demnitarul.

Însă președintele Societăţii de Epidemiologie, Doina Azoicăi, atrage atenția asupra faptului că este obligatoriu să se ia maăsuri. Acesta spune că nu doar incidența ridicată a infecțiilor este problema, ci și numărul mare de decese. Ea spune că Bucureștiiul și zonele limitrofe ar trebui carantinate timp de 14 zile.

Totodată, o analiză a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei arată că instituirea carantinei are efecte pozitive.

În mai multe localități din apropierea Capitalei, infecțiile au explodat. În Bragadiru incidența a ajuns la 19,52, Popeşti-Leordeni 18,14, Voluntari 17,56, Otopeni 17,18.

Și Timișoara este în pragul carantinei deoarece are o rată de infectare de circa 13 la mie, iar în unele localități limitrofe a ajuns la 17 cazuri la mia de locuitori. 

 


 

×
Subiecte în articol: sorin cimpeanu şcoli online COVID