x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Cât plătesc părinții pentru o viză de flotant

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Cât plătesc părinții pentru o viză de flotant

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2025   •   16:30
Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Cât plătesc părinții pentru o viză de flotant

Străzile arondate pentru fiecare unitate de învățământ au fost publicate, astfel că a început goana părinților după vize de flotant, necesare înscrierii copiilor la o școală mai bună. Uneori, aceștia plătesc și 1.000 de lei pentru le obține.

Legea spune că părinţii trebuie să îşi înscrie copiii la şcoala cea mai apropiată de casă. În București vor fi 810 clase pregătitoare din toamnă.

Sunt 17.000 de preşcolari în Capitală. Copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august sau până la finalul anului calendaristic au nevoie de o recomandare din partea grădiniţei ori de la centrul de asistenţă educaţională.

Bătălia pentru locurile la pregătitoare

"Criteriile specifice se adresează celor care nu locuiesc în circumscripţia şcolară şi care doresc să-și aducă copiii la noi la şcoală din diferite motive, fie pentru prestigiul unității, fie pentru proximitatea locului de muncă, fie pentru că ai dumnealor copii desfășoară activități culturale sportive. Având în vedere că organizăm învățământ și în limba română, și în limba germană, putem spune că solicitările au crescut", spune Cristinel Andone, director Școala Gimnazială "Elena Văcărescu", pentru observatornews.ro.

Prestigiul şcolii sau adresa în centrul oraşului sunt pentru unii părinţi criteriile care fac diferenţa, aşa că sunt dispuși să plătească peste 1.000 de lei pentru o viză de flotant în zonă. Site-urile de anunţuri sunt pline. Nu este ilegal, doar imoral, spun autorităţile.

"Reședința şi domiciliul conferă aceleași drepturi, prin urmare nu putem opri accesul în clasa pregătitoare persoanelor care dețin viza de flotant", a precizat Elena Ştefan, Inspector ISMB.

Viza de flotant și școala de circumscripție

Profesorii spun că şcoala de lângă casă este cea mai bună pentru copiii în clasele primare.

"Drumul pe care un copil îl face până la școala de circumscripție este mic, nu mai obosește în trafic, nu intră cu întârziere la ore și pentru că face parte din comunitatea în mijlocul căreia crește. În primii ani este foarte important învățătorul. În următorii ani este evident importantă și şcoala", explică Marina Manea, specialist educaţie.

Înscrierile se fac în perioada 31 martie - 6 mai. Pe 21 mai se afişează la şcoli şi inspectorate toţi copii înscrişi şi numărul de locuri rămase libere după prima etapă.

×