La Şcoala Gimnazială „Octavian Goga” din localitatea Răşinari, denumită de toată lumea „Şcoala bucuriei”, elevii vin la ore în fiecare dimineaţă cu zâmbetul pe buze. Atunci când este cald afară, indiferent de anotimp, curtea unităţii de învăţământ se transformă într-un mare ring de dans. Mai mici sau mai mari, copiii se mişcă pe ritmurile muzicii, iar bucuria lor este atât de molipsitoare, încât profesorii li se alătură de fiecare dată. Această idee neobişnuită îi aparţine directoarei Daniela Secu, cea care a pus activitatea pe roate.
Teodora Barbu, consilierul de imagine al şcolii şi profesor de Limba şi literatura română, ne-a povestit cum a început totul: „Prima oară i-a venit ideea doamnei directoare, anul trecut. Fiind an centenar, am zis să facem ceva pentru a marca momentul și, pentru început, am hotărât să intonăm, timp de o săptămână, Imnul Național. Însă elevii s-au plictisit, nu le plăcea să cânte, fapt pentru care au început să și întârzie. Acesta a fost momentul în care am schimbat regia și am zis să îmbinăm utilul cu plăcutul. Atunci, împreună cu alți colegi, am ales Zumba. Norocul nostru a fost să o avem printre noi pe doamna profesoară de Limba și literatura română, Iuliana Răpuntean, care este și coregraf, realizând cu ușurință o coregrafie impecabilă”, a declarat dascălul pentru Jurnalul.
Activitatea s-a „viralizat”
Deşi la început elevii au fost reticenţi, în special băieţii, activitatea a devenit foarte populară, mai ales atunci când dansul a început să fie repetat şi la orele de educaţie fizică şi sport: „La început, dansau doar câteva fete. Era ceva nou, încă erau timide, băieții și mai și. După ce au prins curaj, s-au alăturat mai mulți. Iar când dansul s-a repetat și la orele de sport, deja numărul dansatorilor devenise și mai mare. Copiii veneau mai repede la școală acum. Se pare că acesta avea efect .Noi, profesorii, cred că am fost ultimii care ne-am alăturat. Mai sfioși ca elevii, pot să zic. Dar am observat că și nouă ne face bine și ne dă o stare diferită. Acum dansăm cu plăcere alături de elevi”, mai spune profesoara.
Sport în fiecare zi
Teodora Barbu spune că, odată cu venirea primăverii, dansul Zumba va deveni o tradiţie a şcolii: „Se întâmplă ori de câte ori vremea ne permite. Pe timpul iernii, am făcut o mică pauză și am dansat doar când soarele ne-a zâmbit, la serbări și activități. Acum, că a venit căldura, bineînțeles că reluăm această tradiție pentru a începe fiecare zi cu zâmbetul pe buze. De multe ori se întâmplă chiar și în pauze, nu doar la începutul orelor. Iar la diferitele evenimente și activități pe care le facem în școală, dansul Zumba e nelipsit”, mărturiseşte femeia.
Importanţa dezvoltării creative
Totodată, în opinia Teodorei Barbu, exemplul Şcolii „Octavian Goga” este unul demn de urmat şi de alte unităţi de învăţământ, pentru că, spune ea, rezultatele extraordinare la învăţătură apar atunci când elevii sunt relaxaţi şi fericiţi: „Rareori se întâmplă ca unul dintre noi profesori să nu zâmbească atunci când intră pe poarta școlii. Din curte se vede muntele, e ca și cum ai refuza să îi zâmbești înapoi. Că-i pictat în alb de zăpadă, ori în verde de soare, noi trebuie să îi zâmbim. Zâmbiți, fiți buni cu voi, cu ceilalți și în ceea ce faceți, mulțumiți mereu pentru ce aveți, dăruiți din suflet pentru suflet, iar viața, cu siguranță, vă va zâmbi și ea”, a încheiat dascălul.
„La început, unii colegi priveau suspect proiectul «Dansul școlii», gândindu-se că este o idee trăsnită. Până i-am mobilizat: coregrafia, învățarea pașilor. M-am gândit și eu că poate nu are sens, însă, în puținele momente când auzim melodia și o dansăm, ne dăm seama că avem o apartenență la echipă, că putem să ne bucurăm de clipele petrecute împreună într-un mod unic și fericit”
Daniela Secu, directoarea şcolii