x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 40.000 € amendă pentru cei care vând referate sau lucrări de licență

40.000 € amendă pentru cei care vând referate sau lucrări de licență

de Diana Scarlat    |    09 Mai 2023   •   08:00
40.000 € amendă pentru cei care vând referate sau lucrări de licență

În ultimii 20 de ani s-au creat adevărate fabrici de lucrări științifice, referate, lucrări de licență și de disertație vândute „la kilogram”, cu anunțuri și publicitate pe internet, pe care nu le-a oprit nimeni.

Pentru prima oară, în Legea Învățământului Superior a fost introdus un amendament care ar putea opri această industrie, prin aplicarea unor amenzi de până la 200.000 de lei celor care vând astfel de lucrări. Doar pentru limba română, Google generează 117.000 de rezultate la o căutare pentru referate sau lucrări de licență la comandă. Aceste fabrici de lucrări au în spate firme și site-uri înregistrate legal, care plătesc și reclamă, apărând ca „sponsorizate”. Toate acestea ar urma să dispară, dacă amendamentul va fi păstrat până la votul final din Parlament. Până acum au funcționat datorită vidului legislativ, deși existau precizări clare în etica academică, dar nu erau specificate sancțiuni sub forma unor amenzi pentru cei care vând lucrările.

Proiectul legii învăţământului superior a trecut de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, urmând pașii spre votul final din cele două camere ale Parlamentului și spre promulgare, în următoarele luni. Unul dintre amendamentele admise de Comisie, la capitolul „răspundere juridică”, la propunerea deputaţilor PSD, prevede amenzi uriașe pentru cei care fac fraude cu lucrări științifice – o noutate absolută în legislația pentru educație, dar necesară, în condițiile în care deja s-a ajuns la o industrie a falsului universitar. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, după care va pleca la Senat, care este for decizional. 

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziţia studenţilor, studenţilor doctoranzi, cursanţilor contra cost, prin internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat. Se autorizează Ministerul Comunicaţiilor să identifice şi să oprească imediat funcţionarea site-urilor care promovează oferte de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziţie a persoanelor fizice contra cost a produselor menţionate mai sus. Redeschiderea site-urilor sub orice formă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 300.000 lei şi 600. 000 lei”, prevăd amendamentele.

 

S-a încurajat impostura, prin vid legislativ

 

Până acum, deși se știa că există astfel de practici care încalcă etica academică, factorul politic a-nchis ochii în fața dezvoltării unei adevărate industrii a fraudei. De la primele site-uri care vindeau referate acum 20 de ani, s-a ajuns la firme înființate pentru crearea și vânzarea de lucrări complexe, mai ales lucrări de licență, dar s-a trecut și la lucrări pentru masterat și doctorat, astfel încât expertiza multor absolvenți ai programelor de licență, master și doctorat este deja incertă, fiind imposibil să se mai verifice câți și-au făcut singuri cercetarea și lucrările și câți le-au cumpărat, ca la piață, de la aceste firme specializate în fraudă academică.

„M-am dus la o facultate de Drept, în anul 2015, dorindu-mi să-mi schimb profesia după 40 de ani. N-am mai apucat să o termin, pentru că nu m-am putut adapta. Ce m-a șocat, din primele zile, a fost momentul în care am arătat pe grupul de WhatsApp al studenților un anunț scris pe ușa de la baie, cu un număr de telefon, pentru redactarea lucrării de licență. Era în prima săptămână din anul I. Colegii mei, copii de 19-20 ani, nici măcar nu au înțeles că este vorba despre ceva imoral și ilegal, deși veniseră la o facultate de Drept, iar mulți dintre ei probabil sunt acum avocați, procurori sau chiar judecători. Mi s-a răspuns cu seninătate că mai au timp să-și găsească furnizor de lucrare de licență, până termină facultatea. M-a șocat atitudinea, având în vedere faptul că la prima facultate pe care am absolvit-o nu ar fi îndrăznit niciun student măcar să se gândească să facă așa ceva, înainte de anul 2000. Dacă existau cazuri izolate, măcar erau mascate, să nu știe toată lumea că măcar au intenția să-și cumpere lucrarea sau un referat. Dar colegii mei erau deja obișnuiți din liceu să cumpere referate sau să le copieze de pe internet”, spune Anca, din București.

 

Etica Academică a fost doar teoretică

 

Timp de 20 de ani au existat forumuri cu discuții libere, pe internet, despre oferte de lucrări științifice, „la liber”, fără perdea, pentru că nicio lege nu prevedea sancțiuni clare. În afară de Etica Academică, rămasă mai mult materie obligatorie și de examen, unde studenții învață niște reguli pe care nu le respectă, nicio lege nu a sancționat clar aceste practici. Cu amenzi pornind de la 100.000 de lei pentru cei care se ocupă de vânzarea acestor lucrări, vom avea, în mod cert, mai puțini studenți și absolvenți de studii superioare, în următorii ani, pentru că vor rămâne doar cei care sunt capabili să-și facă singuri lucrările.

 

Diferențele de concepție sunt admise

 

Un alt amendament admis de Comisie, tot de la PSD: nu se vor putea considera abateri de la normele de etică „diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie”. Astfel, orice rezultat al unei cercetări va avea valoare în sine, indiferent de opiniile profesorilor sau ale membrilor comisiilor de evaluare, inclusiv la nivel de doctorat, în CNATDCU. Prin stabilirea acestei reguli se poate elimina pericolul ca profesorii sau membrii comisiilor de evaluare care au anumite opinii să le impună unilateral, influențându-și studenții, mai ales în științele socio-umane, unde o astfel de practică se poate transforma foarte ușor în propagandă, atunci când are legătură cu o ideologie

 

Singura problemă a amendamentului care stabilește amenzile uriașe pentru frauda academică ar fi de natură juridică, pentru că pedeapsa se aplică unor terți, nu celor implicați direct în procesul de învățământ. Pentru a avea efect, amenda ar trebui să fie aplicabilă studentului, nu celor care au o activitate comercială.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×