Educaţia timpurie este singura soluţie de a reduce numărul victimelor accidentelor rutiere, avertizează Poliţia Română. Astfel, Camera Deputaților a pus în dezbatere un proiect de lege care prevede ca elevii să aibă cursuri de educație rutieră preventivă încă din școala primară, de două ori pe lună.
Iniţiatorii proiectului susţin că lecţiile de prevenţie care se fac acum, doar în cadrul programului „Școala Altfel” şi nu în mod obligatoriu, nu sunt suficiente: „Cursurile și activitățile existente sunt insuficiente pentru a diminua numărul victimelor. Indisciplina pietonilor, viteza excesivă a șoferilor, infrastructura rutieră precară și neglijența sunt responsabile pentru aproape jumătate din totalul accidentelor produse în România în ultimii ani”, se arată în motivarea proiectului.
Astfel, prin prezenta inițiativă legislativă se propune ca Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, să elaboreze o strategie privind educația pentru prevenția rutieră a elevilor până la data de 31 decembrie 2020, iar materia ar urma să fie introdusă în programă în anul şcolar 2020-2021.
Copiii sunt victime în 1 din 3 accidente în care sunt implicaţi pietoni. Probabilitatea de deces în cazul în care impactul are loc la o viteză a vehiculului de 50 km/h este de 90% sau chiar mai mare.