x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministrul Sorin Cîmpeanu, mesaj pentru profesorii grevişti: La rectificarea bugetară se vor identifica soluţii

Ministrul Sorin Cîmpeanu, mesaj pentru profesorii grevişti: La rectificarea bugetară se vor identifica soluţii

19 Ian 2022   •   19:59
Ministrul Sorin Cîmpeanu, mesaj pentru profesorii grevişti: La rectificarea bugetară se vor identifica soluţii
Sursa foto: gov.ro

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a transmis un mesaj profesorilor care miercuri au organizat o grevă de avertisment. Sunt convins că la rectificarea bugetară se vor identifica soluții, a spus Cîmpeanu.

„Îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate”, scrie în mesajul ministrului Educației.

Ministrul mai spune că în acest an au fost acordate creșteri salariale.

„Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligația respectării deficitului bugetar asumat ca țară, în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecință, rămâne restantă obligația de creștere a salariilor în învățământ cu 12%”, a explicat Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, în valoare absolută, bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuția pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei. După o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 și 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%). De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut în anul 2022, în medie, cu 13,17 %, creșterea fiind mai accentuată in mediul rural, a mai arătat ministrul Educației.

Restanțele ar putea fi acoperite la rectificarea bugetară, a promis ministrul Educației.

„Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Pe 21 ianuarie, la ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a sindicaliștilor cu prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Salariații din învățământ au organizat miercuri, între orele 11.00 și 13.00, o grevă de avertisment. Este vorba despre membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și ai Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Aceștia sunt nemulțumiți de refuzul guvernanților de a adopta măsuri în ceea ce privește veniturile cadrelor didactice, condițiile de muncă și finanțarea sistemului de educație.

 

×
Subiecte în articol: sorin cimpeanu