x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Sistemul Montessori: Ce înseamnă și care sunt beneficiile?

Sistemul Montessori: Ce înseamnă și care sunt beneficiile?

de Redacția Jurnalul    |    01 Iul 2023   •   12:45
Sistemul Montessori: Ce înseamnă și care sunt beneficiile?

Montessori este o metoda de educatie care se bazeaza pe activitatea independenta a copilului, deci acesta nu este fortat sa faca ceva ce nu ii place. Primul medic femeie din Italia, Maria Montessori și-a dedicat viața copiilor. „Educați, nu dresați”, spunea ea, în 1907, când deschidea prima Casa dei Bambini.

Maria Montessori își dorea să lase libertate copiilor de a alege ce să facă și când să facă. Deși mulți dintre părinți consideră aceste metode prea blânde, astăzi, un secol mai târziu, peste 20.000 de școli Montessori fucționează în întreaga lume.

O caracteristică a sistemului este educarea copiilor în grupe de vârstă amestecate, de exemplu, 0-3 ani, 3-6 ani, 6-12 ani sau 12-15 ani. Copilul cel mai tânăr este înconjurat de cei mai mari, de la care învaţă, iar cei mai mari se găsesc într-o poziţie de responsabilitate. Cooperarea înlocuieşte competiţia.

Metoda Montessori se bazează pe faptul că educația începe încă de la naștere și consideră că primii ani din viața unui copil sunt esențiali, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.

Maria Montessori avea cunoștințe temeinice în domenii vaste, precum psihiatrie, psihologie, biologie și antropologie, astfel că bazele acestei metode pornesc din noțiunile acestor domenii.

Principiile sistemului Montessori:


- programul e individualizat și adaptat
- accentul este pus pe autodisciplină
- clasele sunt alcătuite din copii cu vârste diferite
- copiii își aleg singuri orarul și activitățile
- copiii se pot plimba prin clasă, dacă nu îi deranjează pe ceilalți

Concepte cheie ale metodei Montessori

Explorarea senzorială

Explorarea senzorială începe încă din primele zile de viață. Mirosul și gustul laptelui matern, recunoașterea sunetelor din mediu, dar mai ales recunoașterea vocii mamei, experiența tactilă, precum senzația de ud / uscat, cald / rece, experiența proprioceptivă, legănat sau stat, jos sau sus, sunt experiențe senzoriale.

Treptat, pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă, interacțiunea cu mediul și explorarea devin conștiente. Cel mic va începe sa se întindă după obiecte, sa răspundă la sunete sau imagini și va avea propriile preferințe.

Învățarea naturală

Învățarea naturală se bazează pe experimentarea cu mediul și cu propriile abilități. Copiii au capacitatea sa facă asta încă de la naștere, folosindu-se de propriile simțuri.

Activitatea copilului sau educația prin joc

Joaca pare o activitate liberă și ușoară, însă de fapt este o muncă pe care copilul o depune pentru a învăța. Cei mici au capacitatea e a folosit toate lucrurile din jur pentru a dobândi cunoștințele necesare supraviețuirii și adaptării.

Mintea absorbantă

Copii cu vârsta cuprinsa intre 0 și 6 ani au o învățare rapidă susținută de perioade senzitive. Copii au intervale de timp fixe în care își concentrează atenția pe un element din mediu, asimilându-l cu acesta. Odată reținut, focusul copilului cade spre un alt element. Pentru a înțelege mai bine acest concept, iată un exemplu: în primii ani de viață limbajul poate fi însușit cu mare ușurință. Auzi peste tot că cei mici au capacitatea de a deprinde o limbă străină încă de la vârste fragede. Ei bine, dacă acesta nu a fost expus deloc la interacțiune verbală și constantă, capacitatea lui de dezvoltare a limbajului este redusă.

Beneficiile metodei Montessori

  • 1. Încurajează învățarea prin auto-descoperire
  • 2. Dezvoltarea unei puternice conexiuni cu mediul înconjurător
  • 3. Cadrul Montessori este unul simplu, minimalist, practic și ușor accesibil copilului
  • 4. Încurajează copiii să își dezvolte creativitatea, imaginația și gândirea critică prin explorare și experimentare.
  • 5. Promovează învățarea personalizată
  • 6. Metoda Montessori oferă copiilor oportunitatea de a socializa în mod natural. 
  • 7. Metoda Montessori oferă, de asemenea, copiilor oportunitatea de a-și dezvolta o formare academică solidă.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Montessori beneficii principii