x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie N-ai Bac, dar te duci la facultate

N-ai Bac, dar te duci la facultate

de Mariana Zaharia    |    23 Iul 2018   •   13:23
N-ai Bac, dar te duci la facultate
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Elevii care nu au luat examenul de Bacalaureat îşi pot încerca norocul cu cel de licenţă. Nu e o glumă, ci o realitate pe care o pun în practică multe instituţii de învăţământ ce îi primesc la studii după terminarea liceului, deşi nu au reuşit să obţină notă de trecere la Bac. Aşa se face că, la Piteşti, tinerii pot urma cursuri de trei ani şi să devină asistenţi medicali, funcţionari bancari sau agenţi de turism. Ideea a fost pusă în practică de către reprezentanţii Universităţii de Stat din Piteşti. Au înfiinţat un Colegiu şi totul se face contracost. Admiterea fără examenul de maturitate este legală de doi ani, în urma unui ordin al ministrului Educaţiei.

Universitatea de Stat din Piteşti este cea mai mare din judeţul Argeş şi, de anul acesta, pe lângă facultăţi, a anunţat înfiinţarea unui Colegiu unde elevii sunt primiţi cu sau fără diplomă de Bacalaureat. Instituţia de învăţământ este declarată una nonuniversitară, deşi cursurile le ţin tot profesorii care predau la facultăţi. Chiar şi sălile de cursuri şi laboratoarele sunt aceleaşi.

Taxe de şcolarizare de peste 2.000 de lei

Elevii care nu au promovat examenul maturităţii au de ales între treisprezece specializări, iar cea mai mare taxă, de 2.500 de lei, o vor plăti cei care optează pentru asistent medical generalist sau asistent medical de farmacie. Ei vor învăţa în cadrul Universităţii timp de 3 ani. Cu 300 de lei mai puţin, dar şi un an de studii în minus, elevii pot deveni funcţionari bancari. A fost înfiinţată şi o secţie de producţie media pentru cei care au talent la filmări sau fotografii.

„Practic, sunt un fel de şcoli tehnice, şcoli de meserii, iar cei care le promovează nu sunt obligaţi să ia Bac-ul. Aşa a decis Ministerul Educaţiei. Noi am trecut printr-un proces de acreditare. Avem obligaţia de a face grupe de minimum 15 elevi, dar nu ne facem griji. Avem specializări la care într-o singură zi s-au înscris 10 candidaţi”, ne-a spus Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii de Stat din Piteşti.

Picaţii, vânaţi şi de postliceale

Şi şcolile postliceale se întrec în astfel de oferte pentru cei, să le spunem, mai puţin norocoşi. Astfel, o şcoală sanitară din Piteşti anunţă că are 100 de locuri disponibile pentru asistenţi medicali generalişti, 25 la farmacie şi 25 la kinetoterapie. Admiterea se face pe baza analizei dosarului de înscriere, iar cei fără Bacalaureat sunt admişi pe locurile rămase după primirea celor care au promovat examenul. Şcoala are ca parteneri toate spitalele din judeţul Argeş, adică acolo vor fi instruiţi elevii şi poate mulţi vor ajunge chiar să lucreze.

 

Profesorii nu se îngrijorează de faptul că elevii care nu au promovat Bac-ul ar putea să nu facă faţă mediului universitar, deoarece spun că metodologia de lucru a fost adaptată, adică nu sunt cursuri atât de grele precum la facultăţi.

 

Este ordin de ministru care reglementează colegiile terţiare, iar noi ne-am adaptat ca să supravieţuim. Este o oportunitate şi trebuie să profităm de ea. De ce să nu o facem, dacă aşa a gândit-o legiuitorul?

Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii de Stat din Piteşti

×
Subiecte în articol: bacalaureat