x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Numărul de infectări crește, regulile din școli se relaxează

Numărul de infectări crește, regulile din școli se relaxează

de Monica Cosac    |    03 Feb 2022   •   07:50
Numărul de infectări crește, regulile din școli se relaxează

După reducerea perioadei de carantină decise luni de CNSU, autoritățile au modificat ordinul privind funcționarea școlilor.

Astfel, clasele unde sunt depistate cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 nu mai trec în online pentru 10 zile, cum a fost până acum, ci doar cinci zile. În schimb, deși ratele de infectare sunt uriașe în foarte multe localități și cresc în continuare, miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei au ignorat solicitarea elevilor de a schimba criteriile pe baza cărora se decide trecerea sau nu în online. Din cauza numărului foarte mare de infectări în școli, DSP București înființează un departament special pentru cazurile de Covid ce provin din școli. 

Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății cu regulile pentru școli a fost modificat și publicat marți seară în Monitorul Oficial. Practic, este vorba de adaptarea perioadei de carantină la regula de 5 zile pentru toată lumea, atunci când se decide suspendarea cursurilor atât într-o clasă, cât și la nivelul întregii școli. Criteriile cu privire la gradul de ocupare de 75% a paturilor Covid din spitale și numărul de infectări dintr-o clasă rămân neschimbate. 

Conform documentului, la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei respective se suspendă pentru 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul clasei este decisă de consiliul de administrație al școlii.

De asemenea, cursurile cu prezență fizică se suspendă la nivelul întregii școli/grădinițe, pentru 5 zile, dacă jumătate din totalul claselor/grupelor trec în online, iar „măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB”.

Și contacții direcți ai unor cazuri confirmate vor fi carantinați tot timp de 5 zile. „Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora a/au interacționat în mod frecvent (...) vor fi carantinați timp de 5 zile”, potrivit ordinului modificat, iar copiii aflați în perioada de 90 de zile ulterioare infectării cu SARS-CoV-2 „nu sunt considerați suspecți de a fi infectați sau purtători ai unui agent înalt patogen și nu li se aplică măsura de carantină”. 

Comparația cu Franța, neinspirată

În ultimele zile, și ministrul Educației, și ministrul Sănătății au dat ca exemplu Franța, încercând să argumenteze decizia de a menține școlile deschise indiferent de rata de infectare din localitatea respectivă. „Situația din Franța, tradusă în termeni românești, ar însemna ca noi să avem 120-130 de mii de cazuri zilnic, deci o incidență de 3 ori mai mare decât în România. Și țin școlile deschise”, a afirmat, marți seară, la TVR, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, România nu va ajunge la 70.000 de infectări pe zi, așa cum prognoza într-un scenariu pesimist INSP, dar se vor înregistra peste 50.000 de cazuri pe zi. 

„Personal, nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile (...). Informaţiile pe care le avem este că această creştere continuă, dar cu viteză mai mică. Reducerea vitezei de creştere este primul semn că ne apropiem de un platou, care probabil că va fi înregistrat pe parcursul săptămânii viitoare”, a mai spus Rafila. 

Numărul real de infectări, necunoscut

Cel mai mare număr de cazuri noi de Covid în România a fost raportat tot marți (40.018), însă numărul real de infectări ar putea fi cu mult mai mare decât o arată cifrele oficiale. 

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului de coordonare a activităţilor de vaccinare (CNCAV), spune că România ar trebui să facă de șase ori mai multe teste pentru a ajunge la un număr mai apropiat de realitate al cazurilor de infectare cu coronavirus. 

„Încă nu testăm suficient. (…) Ca să poţi să ajungi la un număr cât mai aproape de realitate ca număr de cazuri identificate ar trebui să testezi atât de mult încât rata de pozitivare să ajungă în jur de 5%, deci ar trebui să testăm de şase ori mai mult, cam 500.000-600.000 de teste pe zi, cam asta ar fi la modul ideal”, a explicat președintele CNCAV, marți, la un post de televiziune.

În realitate, unul din trei teste efectuate iese pozitiv. Potrivit datelor colectate de Graphs.ro, de mai bine de 10 zile rata de pozitivare a testelor este de peste 30%, ajungând în unele zile aproape de 40% (vezi grafic). 

Mai mult, în comparația făcută cu Franța, ministrul Rafila a omis să menționeze rata de vaccinare anti-Covid din cele două țări. În timp ce Franța are 80% din populație vaccinată complet, în România procentul este la jumătate (41%). 

„E iresponsabil să trimiți copiii infectați în clasă”

Lipsa de îngrijorare și neglijența de care dau dovadă autoritățile în privința copiilor poate avea consecințe incalculabile odată cu adoptarea măsurilor de relaxare din această săptămână, inclusiv în privința carantinei elevilor, este de părere cercetătorul Octavian Jurma. 

„Autoritățile au ajuns să se comporte de parcă COVID-19 e doar o gripă și adoptă măsuri de relaxare din țări incomparabil mai bine vaccinate. Dar și dacă ar fi «doar» o gripă, tot ar fi o pandemie devastatoare la un asemenea număr de infectări zilnice și ar fi complet iresponsabil să trimiți copiii infectați în clasă. COVID-19 însă nu e o gripă, este o boală sistemică de 10 ori mai letală decât gripa sezonieră (o boală foarte gravă cu mortalitate de 1 la 1.000) și aproape la fel de letală că gripa spaniolă, în ciuda faptului că avem 100 de ani de medicină în avantajul nostru”, spune Jurma, pe Facebook.

 

Rata de infectare la nivel național se apropie de 15 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, însă în Capitală și opt județe incidența este mai mare. Pe primul loc este județul Timiș, cu 24,78 de cazuri la mia de locuitori, iar pe următoarele locuri se situează județul Cluj (24,05) și Municipiul București (23,16).

 

În București, 1 din 3 cazuri pozitive provine din școli 

Din cauza numărului foarte mare de cazuri de Covid din unitățile de învățământ, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București va înființa un departament special destinat efectuării de anchete epidemiologice pentru cazurile de infectare care provin din școli. Potrivit reprezentanților DSP București, în prezent acestea reprezintă între 25 și 30% dintre cazurile pozitive înregistrate la nivelul Capitalei.

„Se va înființa la noi, începând de poimâine (n.r.- vineri) un nou departament pentru anchetele școlare, fiind foarte multe cazuri pozitive. Cred că undeva la 25-30% din cazurile din momentul actual, de pe București, sunt școli”, a spus, pentru rohealthreview.ro, medicul Claudiu Teodorescu, șeful Centrului DSP București, organizat în cadrul stadionului Arena Națională.

×
Subiecte în articol: Sars-Cov-2