x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Parlament: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare

Parlament: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare

06 Dec 2021   •   18:30
Parlament: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare

Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă prin care toți studenții vor avea acces egal și gratuit la bibliotecile universitare și bibliotecile central-universitare. Senatul este cameră decizională.

„Gratuitatea în bibliotecile universitare a fost dorința miilor de studenți din România care vor să învețe, să avanseze și aveau nevoie de un răspuns pozitiv. Ei sunt acei studenți cărora mâine le vom cere să devină adulți corecți și să ia decizii cumpănite. Progresul unor tineri pe care mâine îi vrem medici, avocați, politiști sau cu funcții de conducere nu trebuie condiționat financiar. Faptul că acest proiect a devenit o lege este o mare victorie, dar simt și o dezamăgire că o initiațivă atât de utilă a pierdut aproape un an pe circuitul legislativ. Mă bucur că astăzi am dat o șansă egală la educație unor tineri care vor să facă diferența”, spune senatorul USR Filip Havârneanu.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului, senatorul USR Irineu Darău, membru în Comisia de învățământ, a afirmat că inițiativa vine să elimine o discriminare între studenții de la universități care au biblioteci proprii și cei care sunt la universități care nu le au.

„Avem patru mari universități - București, Cluj, Timișoara, Iași - care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administrație ale Bibliotecilor Central - Universitare din țară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenți. Această inițiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o și să asigure că orice student va avea acces egal și gratuit atât la bibliotecile universitare, cât și la cele central-universitare”, a adaugat Darău.

Prin această inițiativă, se modifică art 202 din Legea Educației Naționale astfel încât accesul la bibliotecile universitare și central universitare este inclus în categoria serviciilor complementare gratuite din învățământul superior de stat.

Senatul este cameră decizională, iar legea merge președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

(sursa: Mediafax)

×