Așa a apărut, în noul proiect, o sală specială în care să fie duși și supravegheați elevii recalcitranți, dar nu o sală de detenție - așa cum s-a interpretat -, ci una de lectură. Practic, după ce-și vor agresa colegii și profesorii, copiii vor fi obligați să citească și să rezolve exerciții. Unii apărători ai drepturilor elevilor nu sunt de acord nici cu această formă de pedeapsă.
Unii elevi au ajuns de nestăpânit, în clasă sau în curtea școlii, în ultimii ani. Au fost mai multe situații în care părinții au protestat în stradă, pentru a cere transferul la altă unitate de învățământ a câte unui elev care le făcea viața imposibilă celorlalți. Au fost elevi și profesori bătuți sau agresați verbal de elevi, au fost situații în care copiii au mers la școală cu arme albe sau spray-uri lacrimogene pe care le-au pulverizat în sălile de clasă sau pe holuri, băgându-și în spital colegii și profesorii.
Pentru a se rezolva această situație, atât Ministerul Educației, cât și profesorii, elevii și părinții au venit cu propuneri pentru legiferarea noului statut al elevului, document care a ajuns acum în faza finală, fiind pus în dezbatere publică. În document apare o formă nouă de pedeapsă pentru elevii care tulbură orele: trimiterea lor într-o sală specială, unde să poată fi supravegheați în timp ce citesc sau rezolvă exerciții indicate de cadrele didactice.
„Tortura” prin obligația de a citi
Măsura a fost interpretată drept „sală de detenție”, stârnind un nou scandal, însă reprezentanții Ministerului Educației au arătat că textul proiectului nu menționează nicăieri cuvântul „detenție”.
„Art. 14 (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele/tutorele/reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat” - prevede noul Statut al elevului, așa cum este lansat în dezbatere publică.
În același timp, ministerul de resort lucrează și la Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aflat tot în etapa de consultare publică.
Propunerea a fost făcută de sindicate
Singura măsură de pedeapsă care li se poate aplica, așadar, elevilor violenți, dacă nu au probleme de sănătate sau dizabilități, este să fie puși să citească mai mult. Măsura propusă de minister e mult mai blândă decât cele care au venit din partea sindicatelor cadrelor didactice, începând de anul trecut, în urma numeroaselor scandaluri legate de violența din școli.
În aprilie 2023, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor a propus reintroducerea exmatriculării, detenție școlară, iar nota de purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la bacalaureat, inclusiv amenzi pentru părinți, care să fie introduse în proiectul legii învățământului preuniversitar, dezbătut la acea dată în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților. Atunci a apărut termenul „detenție”, în amendamentul introdus de sindicate: „Detenția școlară, prin care se înțelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise” - însă nu s-a preluat nici în lege, nici în actualele proiecte ale ministerului de resort.
Dar FSE „Spiru Haret” propusese și alte măsuri, mult mai drastice, pentru elevii care au creat haos în unele unități de învățământ - de exemplu, „pentru abateri deosebit de grave mutarea elevilor în centre de reeducare ce se impun a fi reînființate”, era unul dintre amendamentele propuse, la elaborarea noii legi a învățământului preuniversitar. Toate aceste propuneri au fost respinse, pe motiv că sunt prea drastice, chiar și pentru elevii care-și bat profesorii.