x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie De ce au renunțat profesorii la grevă, deși nu au primit tot ce au cerut

De ce au renunțat profesorii la grevă, deși nu au primit tot ce au cerut

de Diana Scarlat    |    07 Iun 2023   •   01:05
De ce au renunțat profesorii la grevă, deși nu au primit tot ce au cerut
Sursa foto: gov.ro

Anul școlar s-ar putea încheia fără incidente, deși sindicatele au amenințat de la începutul protestelor că de data aceasta s-ar putea să ajungă și România în situația altor țări care au înghețat și au repetat un an, din cauza conflictelor între cadrele didactice și guverne. Deși Executivul nu a dat tot ce au cerut protestatarii, s-a mizat pe forța de convingere pe care o au directorii unităților de învățământ asupra corpului didactic și pe un calcul procentual, folosit în economie și în sociologie: procentul lui Pareto. Deși directorii nu pot participa la grevă, numărul mare de profesori care au participat la protest li s-a datorat. La fel și întoarcerea la clase. Guvernul a știut că nu sindicatele decid.

După vacanța de Rusalii și-au reluat activitatea 1.000 de unități de învățământ din întreaga țară și au renunțat la grevă peste 15.000 de angajați din sistemul de învățământ, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a chemat, ieri dimineață, pe reprezentanții federațiilor sindicale, pentru a stabili calendarul examenelor, dar revenirea la clase a unui număr foarte mare de profesori a făcut inutilă discuția.

„Guvernul și-a făcut un calcul cinic, dar corect, din punct de vedere sociologic. Este vorba despre procentul lui Pareto: dacă întoarcem la clase cel puțin 75% din corpul didactic, într-o primă fază, restul va veni de la sine. Nu a depins de forța sindicală, de această dată. De ce știe Guvernul pe ce poate miza? Simplu: Guvernul e format din politicieni, iar școlile sunt subordonate administrației locale. Orice om politic știe exact la ce să se aștepte de la directorii de școli. Dacă am avut o astfel de grevă, ea a pornit de la sindicate, dar a fost ajutată de directorii școlilor. Când ei au sunat adunarea înapoi la clase, aproape toată lumea s-a conformat. Cei care nu se vor conforma din prima, o vor face după câteva zile. Politicienii știu foarte bine că totul se întâmplă exact ca la alegeri. Sunt fenomene sociale foarte bine studiate, în ultimii 30 de ani”, a explicat, pentru Jurnalul, un membru de sindicat care e și sociolog.

S-a obținut trendul descendent

Așa se explică de ce s-au întors la școală peste 70% dintre greviști, începând de ieri. „Avem județe cu 25% participare la greve, Prahova, dar avem și județe, Harghita, unde participarea la greve e la 80%. Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că, încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, domnul secretar de stat, Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare, în așa fel încât până la finele cursurilor, până la finele anului școlar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii”, a explicat ministrul Ligia Deca.

Calculul paretal este bazat pe demonstrația economistului și sociologului Vilfredo Pareto, care arată că majoritatea înseamnă 80%, iar atunci când se obține un trend de peste 70-75%, deja se poate miza pe forța majorității care va atrage după ea și restul populației, în orice situație. Conform Legii lui Pareto, acolo unde deja avem doar 25% din personal în grevă, e ca și cum s-ar fi încheiat protestul.

Experimentele sociologice au mai arătat că atunci când există o astfel de tendință, fenomenul tinde să se extindă foarte repede, astfel încât este de așteptat ca în cel mult trei zile să avem la nivel de țară un procent mai mic de 20% al profesorilor care continuă greva, dar și aceștia să fie apoi absorbiți de majoritate - peste 80%, conform Legii lui Pareto.

Alți „ași” din mâneca Executivului

Săptămâna trecută, Președintele României și membrii Guvernului au lansat apelul către profesori, de a se întoarce la clase, știind că este și interesul lor să accepte ce li s-a oferit, chiar dacă nu li s-a dat tot ce au cerut. În primul rând, tot procentul lui Pareto se aplică și în legătură cu ponderea cadrelor didactice debutante - sub 20% din total - ceea ce înseamnă că majoritatea protestatarilor a fost formată din profesori care au vechime și grade didactice, adică au salarii de cel puțin 4.000 de lei, cu tot cu sporuri, nu 2.500, cât câștigă debutanții.

Astfel se explică de ce Guvernul a respins, în mai multe rânduri, cerințele sindicatelor de a porni salariul unui debutant de la nivelul salariului mediu pe economie, în noua grilă din Legea salarizării - pentru că se știa că sindicatele care cer acest lucru nu vor avea până la capăt susținerea din partea majorității. Sindicatele au fost cele care au insistat să se facă această modificare, însă sprijinul din partea majorității protestatarilor s-a oprit exact acolo unde se aștepta Executivul: la propriul buzunar al fiecăruia. Tocmai de aceea, cei mai mulți profesori care au renunțat la grevă după vacanța de Rusalii au explicat că sunt mulțumiți cu ceea ce li s-a oferit și nu mai este necesară continuarea protestului.

În plus, zilele de grevă generală nu sunt plătite, iar o reorganizare a calendarului de examene ar fi însemnat bulversarea perioadelor de concedii ale tuturor cadrelor didactice. Atât profesorii, cât și elevii și părinții au deja vacanțe plătite în avans, iar o prelungire a anului școlar și reprogramarea examenelor pe timpul verii ar fi afectat pe toată lumea. Și pe asta a mizat Guvernul, atunci când nu a acordat tot ce au cerut sindicatele, știind că majoritatea va accepta. S-a demonstrat încă o dată că procentul lui Pareto (80%) este câștigător. 

Calendarul examenelor rămâne nemodificat

Dacă profesorii nu ar fi renunțat la greva generală, ar fi trebuit să se prelungească anul școlar, pentru închiderea situațiilor și reprogramarea examenelor. Revenirea la clase a profesorilor face ca anul școlar să se poată încheia fără probleme, chiar dacă e pe ultima sută de metri, acolo unde școlile au fost în grevă generală. Înscrierile pentru Bacalaureat se desfășoară până pe 9 iunie, iar prima probă va fi pe 12 iunie, așa cum era programat. Pentru Evaluarea Națională, înscrierile au început de ieri, iar examenele se vor susține în perioada 19-22 iunie.

×