x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Programul „înapoi în bancă” pentru profesori

Programul „înapoi în bancă” pentru profesori

de Theodora Şutiu    |    27 Mai 2019   •   11:31
Programul „înapoi în  bancă” pentru profesori

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu inspectorii şcolari din judeţul Caraş-Severin, că profesorii care nu au făcut facultatea „la zi” ar urma să fie introduşi într-un program de formare pentru că, spune ea, „când înveți la distanță, înveți ușor departe de carte”. Potrivit spuselor ministrului, în acest plan sunt incluşi circa 80-85 de mii de cadre didactice care trebuie să se adapteze noilor generaţii de copii.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Andronescu a vorbit şi despre înnoirea şcolii şi a metodelor de predare, precum şi de adaptarea acestora la nevoile generaţiei actuale de elevi, iar profesorii trebuie să înveţe tehnici moderne de învăţare la clasă: „Avem în școlile noastre o generație radical diferită de cea de acum 15 ani sau 20 de ani. Au alte așteptări, au alte achiziții înainte de a ajunge la școală, pentru că s-au format în marea lor majoritate cu degețelele pe tablete. Trebuie să încercăm să ne modernizăm. Cum? Avem bani să cumpărăm table inteligente în fiecare clasă, dar pentru asta trebuie să îi ajutăm pe profesori să lucreze cu ele. Avem programul CRED pentru 55 de mii de profesori. Dar vom mai scrie și alte proiecte prin care să trecem prin programe de formare toate cadrele didactice”, a declarat ministrul Educaţiei, conform Banat TV.

Programa la distanţă, o problemă

Ecaterina Andronscu a subliniat faptul că trimiterea profesorilor înapoi la şcoală este o prioritate pentru Ministerul Educaţiei: „În sistemul de învățământ, circa 80-85 de mii de profesori sunt din universitățile în care au avut programe la distanță. Când înveți la distanță, înveți ușor departe de carte. Ca urmare, cu prioritate trebuie să îi aducem într-un program de formare. Toate lucrurile acestea sunt extrem de importante” a declarat ministrul, potrivit aceleiaşi surse.

Programul „Creatori de educaţie”

În urmă cu două săptămâni, Ecaterina Andronescu anunţa lansarea programului „Creatori de educație”. Acesta face parte dintr-un gigant proiect de formare a cadrelor didactice numit „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED”, cu un buget de aproximativ 42 milioane de euro, cu finanțare nerambursabilă din bani europeni.

 

„Sincer, nu mă aşteptam ca într-un termen atât de scurt – platforma este deschisă până la 30 mai – să fie depuse atât de multe proiecte care arată bunele practici, creatoare de educaţie, cum le-am spus eu, pe care profesorii noştri le dezvoltă în sistemul românesc de învăţământ”

- Ecaterina Andronescu

 

256 de mii de profesori sunt în România, conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

 

În anul şcolar universitar 2017/2018, numărul mediu de copii, elevi şi studenţi ce au revenit la un cadru didactic a fost de 15.

×
Subiecte în articol: Ecaterina Andronescu