x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Proteste anunțate de două sindicate din educație, dacă testele de salivă nu vor fi făcute de părinți

Proteste anunțate de două sindicate din educație, dacă testele de salivă nu vor fi făcute de părinți

18 Noi 2021   •   12:13
Proteste anunțate de două sindicate din educație, dacă testele de salivă nu vor fi făcute de părinți

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” anunță proteste luni, 22 noiembrie, dacă testele de salivă se vor face în școli: „opriți umilirea personalului din sistemul național de educație”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – cer Guvernului să intervină și să oprească „politica de umilire” a personalului din sistemul național de educație.

Cele două sindicate arată că, în ultima perioadă, deciziile importante care vizează funcționarea sistemului de învățământ au fost luate „în total dispreț” față de salariații din acest domeniu și față de elevi.

Sindicatele menționează condiționarea deschiderii școlilor exclusiv pe baza ratei de vaccinare de 60% a salariaților, „fără a se ține cont de faptul că un asemenea procent nu a fost reglementat/implementat în legislația actuală – măsura a generat discriminare între angajații din învățământ și restul societății și, totodată, a avut efectul opus celui urmărit prin instituirea vacanței de două săptămâni, deoarece a condus la nedeschiderea fizică a unităților de învățământ situate în zone cu rată de incidență a cazurilor de Covid 19 foarte mică, sau chiar 0, cele mai multe fiind chiar în mediul rural; cu toate că am solicitat redeschiderea unităților de învățământ acolo unde rata de incidență este mai mică de 3 la mie, acest lucru nu s-a dorit”.

Ei mai menționează transferarea în responsabilitatea personalului unităților de învățământ a obligației de a realiza testarea elevilor, fără a se avea în vedere că asemenea atribuții nu sunt prevăzute în fișa postului niciunui salariat din învățământ, fără a se asigura echipamente de protecție absolut necesare și fără a se ține cont că această testare afectează grav procesul instructiv – educativ, având în vedere intervalul de timp necesar pentru aplicarea acestei proceduri tuturor elevilor dintr-o unitate.

„Declarațiile publice ale domnului Cseke Attila-Zoltan, ministrul sănătății, din data de 17.11.2021, conform cărora testele de salivă nu sunt un act medical și este în responsabilitatea Ministerului Educației de a decide cum se face aplicarea acestor teste, sunt contrazise de conținutul Instrucțiunii nr. CAZ/3811/12.11.2021, care este aplicabilă. Acuzațiile domnului ministru Cseke Attila-Zoltan, referitoare la fuga de răspundere a „pedagogilor”, ne determină să îi reamintim acestuia că, în ultimii ani, Guvernul României a fugit de răspunderea care îi revedea, conform Legii cadru de salarizare, față de personalul didactic, amânând acordarea majorărilor salariale prevăzute de lege! Înainte de a acuza o categorie socio-profesională că fuge de răspundere, ar trebui ca guvernanții să își analizeze propriul comportament din ultimii ani!”, arată cele două sindicate.

Acestea arată că au atras atenția că testarea nu se poate face în școli în forma propusă, deoarece va afecta predarea.

Testele rapide antigen din salivă nu pot fi administrate elevilor de către salariații din învățământ fără ca aceștia să fie supuși riscului de contaminare, iar instrucțiunea emisă a ignorat total realitățile din unitățile de învățământ și creează premisele răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, nu pe cele ale combaterii acesteia, sunt de părere sursele citate.

Dacă până vineri, 19 noiembrie, Guvernul nu va modifica procedurara de testare, astfel încât testarea elevilor să nu se realizeze de către salariații unităților de învățământ, ci cu prioritate de către părinți, luni, 22 noiembrie 2021, sindicaliștii vor picheta sediile prefecturilor și al Ministerului Sănătății/Guvernului.

„În plus, în condițiile în care nu se renunță la această decizie, colegii vor aplica ad litteram – pas cu pas – Instrucțiunea, ceea ce înseamnă că procesul de predare-învățare-evaluare va fi afectat grav din cauza acestei testări”, anunță sindicatele.

 

(sursa: Mediafax)

×