x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Oferta Guvernului i-a enervat mai rău pe profesori

Oferta Guvernului i-a enervat mai rău pe profesori

de Diana Scarlat    |    26 Mai 2023   •   07:20
Oferta Guvernului i-a enervat mai rău pe profesori
Sursa foto: Hepta

Greva și manifestațiile de stradă continuă în sistemul de educație. Noi marșuri sunt programate pentru săptămâna viitoare în mai multe zone din țară, cu sau fără autorizații din partea primăriilor. Pachetul de măsuri specifice formulelor guvernamentale din ultimii ani au accentuat nemulțumirile profesorilor și personalului nedidactic din unitățile de învățământ. În locul creșterilor salariale cerute, Executivul a oferit bonificații considerate de sindicaliști jignitoare. În topul jignirilor este „cardul de sprijin pentru carieră”, un fel de „card al sărăciei”, dar pentru formare profesională continuă, prin care să mai ia niște bani firmele care furnizează astfel de servicii.

„Nu vreau munte, nu vreau mare / Vreau doar voucher de formare!” - este una dintre glumele pe care profesorii le-au făcut, în ultimele zile, după ce au primit pachetul de măsuri propus de Guvern, ca alternativă la salariile decente cerute de sindicatele din învățământ.

Protestatarii și-au inscripționat și tricouri cu declarația recentă a fostului ministru al Educației, Monica Anisie: „Aceste legi este despre viitor”, iar o altă glumă este despre nepalezii pe care Guvernul ar trebui să-i aducă să predea în locul profesorilor care vor fi concediați.

Și personalul nedidactic face glume pe tema sumei de 500 de lei care li s-a propus, spunând că din acești bani probabil ar trebui să-și cumpere detergenți și cozi la mătură. Paginile de pe rețelele de socializare ale angajaților din învățământ s-au umplut cu astfel de glume, iar răspunsul sindicaliștilor din toată țara a rămas ferm: greva generală continuă, iar protestele de stradă vor fi în toată țara, începând de luni.

„Maramureșul va fi în stradă, luni. Guvernul ne-a jignit cu aceste propuneri, pentru că în locul creșterilor salariale au venit să ne ofere niște sume forfetare, nici acelea în totalitate deductibile, și niște carduri, probabil cu dedicație pentru firmele lor de casă, cum au fost și deja celebrele „carduri ale sărăciei”. Cardul „Sprijin pentru carieră” e un fel de voucher pentru formare profesională continuă, după ce unii angajați din învățământ au fost nevoiți să dea banii înapoi pentru voucherele de vacanță. Toate propunerile Guvernului sunt inacceptabile și considerăm că asistăm la cea mai mare bătaie de joc”, a declarat un sindicalist din Maramureș, membru FSLI.

Încremenirea în proiectul „cardurilor sărăciei”

Toate aceste „carduri ale sărăciei” pentru educație ar totaliza 2.500 de lei lunar, adică exact cât ar avea nevoie un debutant pentru a intra în învățământ cu un salariu decent, de 5.000 de lei. Angajații din sistem, personal didactic și nedidactic, cer în continuare ca acești bani să fie adăugați la salariu, respingând noile carduri ale sărăciei. În schimb, Guvernul pare încremenit în proiect, într-o schemă ce pare a fi impusă, denumită „Sprijin pentru România” care nu a fost implementată corect nici pentru cardurile de masă sau pentru plata energiei.

Prin înlocuirea banilor cu astfel de produse este bifată atât digitalizarea forțată, cât și o etapă din procesul de eliminare a banilor și înlocuire a lor cu bonificații care aparțin unui proiect bazat pe credite sociale. În plus, banii pe care România ar trebui să-i plătească unor firme care să se ocupe de carduri s-ar putea aloca pentru creșterile salariale cerute de angajații din învățământ.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O nouă întâlnire între sindicate și Guvern a avut loc ieri, de la ora 16.30, dar tot fără niciun rezultat.

×
Subiecte în articol: greva profesori