x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Experimente în învățământul românesc. Responsabilii din educație zăpăcesc vacanțele elevilor

Experimente în învățământul românesc. Responsabilii din educație zăpăcesc vacanțele elevilor

de Giulia Anghel    |    15 Feb 2023   •   12:28
Experimente în învățământul românesc. Responsabilii din educație zăpăcesc vacanțele elevilor

Analfabetismul funcțional este la cote înalte, elevii români obțin rezultate slabe la testele Pisa, iar învățământul românesc, reformat continuu de peste 20 de ani, rămâne dezastruos. Între timp, responsabilii din educație, lipsiți de viziune și dăruire, se ocupă mereu de probleme de formă, fără importanță și urgență, care nu rezolvă nimic dar creează haos. Astfel că, începând de anul trecut, li s-a năzărit să zăpăcească și vacanțele elevilor.

Printre schimbările, multe și inutile, se află devansarea începutului de an școlar, pe 5 septembrie 2022, care a dat peste cap planurile și bugetele familiilor. Inspirat din modelul occidental, nu a fost adaptat însă la specificul autohton, în această perioadă din an vremea fiind caldă iar vacanțele mai ieftine. Și asta în condițiile în care așa-zisul învățământ gratuit este suportat în mare parte de părinți. 

Mai mult, trimestrele au fost înlocuite cu module, iar vacanța de Paște de anul viitor a dispărut. Deși toate aceste schimbări nu rezolvă problemele reale din învățământul românesc, responsabilii din educație trebuie să-și bifeze acțiunile, să arate că au făcut ceva, prin urmare le este mult mai ușor să se ocupe de chestiuni de suprafață, fără relevanță, decât să ia măsuri pe termen lung care să se reflecte în nivelul educațional al elevilor. 

Așa se face că la schimbările de fond, modelul occidental nu se aplică și copiilor români. Din păcate, orgoliile celor care alcătuiesc programa școlară la disciplinele de  bază nu țin cont de lucruri elementare, precum etapele firești ale dezvoltării neuropsihice ale copilului. De exemplu, materia la matematică este, de mulți ani, devansată cu circa doi ani față de statele vestice, pe întreg ciclul preuniversitar. Unele discipline sunt supraîncărcate, nefiind timp pentru sedimentarea cunoștințelor înainte de a trece la etapa următoare, iar elevii ajung în clasele superioare cu lacune care nu mai pot fi recuperate, fapt ce se reflectă în rezultatele școlare slabe.

Vacanța de Paște a dispărut în 2024

Ministerul Educației a anunțat, pe 14 februarie, avizarea Proiectului de Ordin privind structura anului școlar 2023-2024 din care a dispărut vacanța de Paște. Durata cursurilor va fi de 36 de săptămâni.

Aceasta cuprinde 5 module, iar cursurile încep pe 11 septembrie 2023 şi se încheie pe 21 iunie 2024, cu o vacanţă flexibilă în perioada 12 februarie – 3 martie 2024 și o vacanţă de primavară între 13-22 aprilie. Prima vacanță va fi între 28 octombrie - 5 noiembrie 2023. Vacanța de iarnă va fi între 23 decembrie 2023-7 ianuarie 2024. Elevii vor avea liber pe 1 mai, de Ziua Muncii, și pe 3 mai, în Vinerea Mare.  Pe 7 iunie va fi ultima zi de cursuri pentru elevii din clasa a XII-a, iar pe 14 iunie se vor încheia cursurile pentru elevii clasei a VIII-a. 

A fost aprobat şi calendarul pentru clasa pregătitoare. Totodată, elevii nu vor mai putea fi certați de profesori în fața clasei, ca sancțiune, şi nici nu vor mai putea fi exmatriculaţi, ca pedeapsă. 

Programul național "Școala altfel" și Programul "Săptămâna Verde", sunt și ele modificate, putându-se derula până pe 26 aprilie.

Paștele catolic va fi pe 31 martie 2024 iar cel ortodox pe 5 mai 2024, astfel încât niciunul nu coincide cu vacanța de primăvară, din intevalul 13-21 aprilie. Prin comparație, în anul şcolar 2020-2021, elevii au avut două vacanţe de primăvară, de câte o săptămână, pentru a cuprinde ambele sărbători. 

×
Subiecte în articol: scoala educatie elevi vacante paste