x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie România va avea pentru prima dată informații despre absolvenții universităților sale

România va avea pentru prima dată informații despre absolvenții universităților sale

26 Mai 2022   •   22:05
România va avea pentru prima dată informații despre absolvenții universităților sale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi, că mediul universitar va fi conectat la piața muncii și va putea avea, pentru prima dată, informații despre viitorul absolvenților universităților românești. De asemenea, prin OUG adoptată joi se vor putea organiza cursuri online.

Guvernul României, prin Ministerul Educației, a lansat joi apelul valoare de 234 de milioane de euro pentru digitalizarea universităților, susținerea digitalizării proceselor din universități, susținerea formării de competențe digitale în rândul studenților, profesorilor, cercetătorilor și personalului didactic auxiliar din universități.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că este vorba de finanțarea unui număr de peste 60 de proiecte, cu o valoare minimă de peste 2 milioane de euro și o valoare maximă de circa 8 milioane de euro.

„Prima măsură adoptată astăzi (joi - n.r.), prin ordonanță de urgență, este posibilitatea ca universitățile românești, începând cu anul universitar 2020 - 2023, să poată să deruleze o bună parte din activități în sistem online, beneficiind de mijloace digitale. Până acum, legea educației definea spațiul universitar prin prezența nemijlocită, simultană, a studenților și cadrelor didactice. Prin această schimbare de paradigmă, aprobată astăzi de către Guvernul României, universitățile, pe baza respectării unor standarde de calitate care vor fi elaborate imediat după publicarea acestei ordonanțe, în Monitorul Oficial de către Agenția Română de Asigurarea Calității vor putea să se organizeze astfel încât, încă din toamna acestui an, în funcție de domeniu, având un specific pronunțat pe fiecare domeniu, diferențe între socio-umane sau învățământ de arte sau învățământ superior medical, vor putea să organizeze aceste activități și în regim online. Este o schimbare importantă”, a spus Cîmpeanu.

De asemenea, un alt lucru esențial din perspectiva digitalizării este că prin Ordonanța adoptată joi s-a realizat baza legală pentru ca trasabilitatea absolvenților de învățământ superior, integrarea lor pe piața muncii și nu numai să poată fi monitorizată.

„Practic, s-a creat baza legală pentru ca sistemul registrul matricol unic existent în Ministerul Educației să poată fi interconectat, interoperabil, cu alte baze de date ale altor instituții. E un pas important pentru digitalizare, dar un pas și încă și mai important, pentru ca școala românească, mediul universitar să fie mult mai bine conectat de societate. Repet, în acest fel am putea să avem pentru prima oară informații despre viitorul absolvenților universităților românești”, a spus ministrul Educației.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sorin cimpeanu