x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Scandal la Simularea examenelor de Evaluare Naţională

Scandal la Simularea examenelor de Evaluare Naţională

de Theodora Şutiu    |    12 Mar 2019   •   11:19
Scandal la Simularea examenelor de Evaluare Naţională
Sursa foto: VICTOR STROE/JURNALUL NATIONAL

După ce Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a anunţat că boicotează Simularea examenelor de Evaluare Naţională în semn de protest împotriva modului în care acestea au fost organizate, Ministerul Educaţiei i-a informat că rezultatele slabe obţinute în ultimii ani de elevi i-au determinat să ia măsuri pentru a creşte performanţa la Bac şi Evaluare. Totodată, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei de Părinţi (FNAP), este de părere că CNE şi-a depăşit atribuţiile prin acest demers.

„Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc”, spun elevii.

Invitaţie la protest

CNE doreşte prin această campanie, denumită sugestiv „Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!”, să contribuie la reconstruirea sistemului de educaţie: „Invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc”, au mai spus elevii.

Critici din partea părinţilor

Contactat de Jurnalul, Iulian Cristache, preşedintele FNAP, a explicat de ce nu este de acord cu protestul elevilor: „Nu sunt de acord cu acest demers al Consiliului Elevilor, nu poţi vorbi în numele tuturor fără să le ceri părerea în prealabil. În primul rând, pentru că, înainte de a boicota simularea, trebuiau să ne consulte şi pe noi. Pentru că, până la urmă, ei se referă la elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a, care sunt minori. Şi-au depăşit complet atribuţiile, nu pot ei să ia decizii în numele copiilor noştri. Federaţia Părinţilor a fost de acord cu această simulare. Probabil şi-ar dori să intre direct în Bacalaureat şi Evaluare, fără niciun examen intermediar”, a declarat acesta.

În replică, Marian Ignat, secretarul Consiliului Elevilor, a clarificat această problemă: „Această iniţiativă a pornit din dorinţa de a semnala problemele legate de această evaluare, care nu a făcut altceva decât să îi aglomereze pe copiii de clasa a VIII-a şi a VII-a. Ei nu pot boicota aceste examene pentru că au multă presiune din partea părinţilor în ceea ce priveşte şcoala. Ne adresăm în special elevilor din clasele mai mari care trebuie să facă ceva, să ia măsuri ca aceste examene să fie făcute pentru a testa cunoştinţele elevilor în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Ignat pentru Jurnalul.

De la ce a pornit totul

În urmă cu aproape o lună, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, anunţa că elevii trebuie evaluaţi mai des pentru că rezultatele de la examenele naţionale din ultimii ani au fost foarte slabe: „Dacă ne uităm la examenul de Bacalaureat, o să vedem că avem licee unde promovarea este peste 95% și licee unde este zero sau între zero și 25%. Poate facem simulare în fiecare an, ca să creștem presiunea cumva asupra lor să se pregătească pentru examenul final”, declara oficialul pe 19 februarie.

„Dăm foaia goală pentru că suntem conștienți că ministerul ne vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă și nimic mai mult. Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susține simulări de examene naționale anual”

- Consiliul Naţional al Elevilor

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: scandal simulare evaluare naţională