x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Schimbare radicală pentru repartizarea în clasa pregătitoare

Schimbare radicală pentru repartizarea în clasa pregătitoare

04 Feb 2020   •   11:34
Schimbare radicală pentru repartizarea în clasa pregătitoare

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va recomanda unităţilor de învăţământ ca înainte de începerea primei etape de înscriere la învăţământul primar să aibă elaborată o procedură cu nişte criterii clare sau metode de repartizare la clasă a elevilor, respectiv a învăţătoarelor, a declarat marţi pentru AGERPRES inspectorul general adjunct al IŞMB, Marina Manea.

"Noi, IŞMB, nu avem posibilitatea legală să intervenim în lege, asta face ministerul. În metodologie însă nu este precizat nicăieri cum se face repartizarea la clasă a elevilor după ce aceştia au fost înscrişi în învăţământul primar. (...) Nici ce spun părinţii că au dreptul să îşi înscrie copiii la ce învăţătoare doresc - acest lucru nu este legal, niciodată în lege nu ar putea să scrie aşa ceva. Noi, inspectoratul şcolar, facem recomandarea unităţilor de învăţământ ca înainte de începerea primei etape de înscriere la învăţământul primar să aibă elaborată o procedură cu nişte criterii clare, respectiv cu un algoritm clar sau o metodă clară de repartizare la clasă a elevilor, respectiv a învăţătoarelor. (...) Noi le-am dat şi câteva exemple: puteţi să îi ordonaţi alfabetic. Faceţi un şir cu litera A. Primul copil cu litera A va merge la 1B, următorul cu litera A va merge la 1C şi aşa mai departe, sau tragere la sorţi şi în cazul elevilor şi în cazul învăţătoarelor", a explicat inspectorul.

Marina Manea a spus că s-a discutat cu directorii unităţilor de învăţământ, iar aceştia au fost de acord cu această recomandare.

Potrivit inspectorului, IŞMB va verifica apoi dacă a fost respectată procedura în unităţile de învăţământ.

"Mergem ulterior şi verificăm legalitatea acelei proceduri, se dă şi un aviz de legalitate şi apoi verificăm în ce măsură criteriile au fost respectate. Asta poate să facă inspectoratul şcolar", a arătat Marina Manea.

Manea a precizat că nu este vorba despre vreo modificare a metodologiei de înscriere în învăţământul primar.

"La momentul acesta nu discutăm despre vreo modificare a metodologiei de înscriere la învăţământul primar, pentru că aşteptăm metodologia de înscriere la învăţământul primar din partea Ministerului Educaţiei, care sunt convinsă că va funcţiona în baza aceloraşi criterii generale şi specifice", a mai spus inspectorul IŞMB.

Marina Manea a arătat că acest tip de repartizare a elevilor şi învăţătoarelor la clasă a fost folosită anul trecut la Şcoala Gimnazială 195 din sectorul 3.

"Ajungeam în situaţia în care aveam 40 într-o clasă pregătitoare", a afirmat inspectorul. 

×