x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Schimbări importante pentru elevi. Ce se întâmplă cu bursele de merit și cu cele de studiu

Schimbări importante pentru elevi. Ce se întâmplă cu bursele de merit și cu cele de studiu

de Redacția Jurnalul    |    28 Aug 2023   •   21:30
Schimbări importante pentru elevi. Ce se întâmplă cu bursele de merit și cu cele de studiu

Bursele de merit vor fi acordate elevilor ale căror medii se încadrează în primele 30% din clasă, se arată într-un proiect de ordin al Ministerului Educației.

Actul normativ a fost pus în dezbatere publică pentru anul școlar 2023-2024. 

Modificări

- dispare pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu 

- primesc burse de meric primii 30% dintre elevii unei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale.

- media 10 la purtare și promovarea la toate disciplinele de studiu sunt obligatorii

- bursa de merit crește de la 200 de lei la 450 de lei/lună

- dispare bursa de studiu pentru elevii care au media anuală generală de peste 7.50. Acest lucru determină dispariția a 91.000 de burse de studiu, potrivit edupedu.ro.

Până acum bursele de merit se acordau pentru elevii cu medii anuale mai mari de 9,50. 

Noile schimbări privind bursele de studiu sunt inspirate de la Primăria Sectorului 6, care a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare a burselor printr-o hotărâre de consiliu. 

Propunerile privesc și situația în care există mai mulți elevi într-o clasă cu media generală egală cu a  celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit. În acest caz, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

Cuantumul minim al burselor este prevăzut în noua lege a Educației. Din anul școlar 2024-2025, cuantumul minim al burselor va fi aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei, la propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFÎP). 

Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri. Dirigintele va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit, pe baza mediei generale, în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unității de învățământ, de pe diplomele obținute la competiții, însoțite de o cereres, depusă de părinte/reprezentant legal/elev major, în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Profesorul diriginte sprijină părinții/reprezentanții legali ai elevilor și coordonează procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor.

Ministerul Educației a fost amendat de CNCD în anul 2022, cu 10.000 de lei, deoarece ordinul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, prin care elevii din clasa a V-a nu au mai putut primi burse de merit. CNCD a stabilit că ordinul este discriminatoriu.

ME a justificat eliminarea burselor pentru elevii de clasa a V-a, spunând că din 2023 nu mai există semestre, ci module, și nu pot fi luate în calcul calificativele din clasa a IV-a pentru acordarea burselor. Consiliul a remarcat “pasivitatea unei instituții a statului român de a identifica un alt mod de evaluare a elevilor de clasa a V-a, astfel încât să fie respectat principiul nediscriminării în cazul acordării burselor de merit”.

 

 

×
Subiecte în articol: burse merit elevi burse burse studiu