După ce au fost întrebaţi dacă vor sau nu teme acasă, ministrul Educaţiei a mai lansat o nouă consultare pentru elevi, părinţi şi profesori: îşi doresc manuale tipărite sau digitale pe băncile şcolilor? Chestionarul este online, chiar dacă în mai bine de un sfert din şcolile din România nu există conexiune la Internet.
Dragoş este la liceu şi crede că era manualelor pe hârtie a apus. Acum, elevii trăiesc în lumea tehnologiei.
Dragoş, elev: "Încă de dimineaţă, primul lucru pe care îl fac, verific retelele de socializare, citesc mesajele de la prietenii mei."
Alţi colegi spun însă că la unele materii au încă nevoie şi de manual tipărit.+
Chestionarul este foarte simplu si are maximum 3 intrebari. Dacă elevul, părintele sau profesorul alege manualul tiparit, atunci chestionarul se incheie.Dacă nu, merge mai departe şi alege şi disciplina pentru care este potrivit manualul digital sau tipărit.
Cei mai mulţi profesori şi părinţi susţin în continuare varianta tipărită.
Ioana Neahoe, directoarea Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr: Citind pagina tiparită, învaţă mult mai uşor, decât formatul electronic. nu multi copii au calculator acasa, nu multi parinti sunt pregatiti de a folosi un calculator."
Ministrul Educaţiei nu vrea să ia o decizie, până nu va analiza toate chestionarele online. Abia apoi, va finaliza şi varianta definitivă a legii manualului.
Liviu Pop, ministrul Educaţiei: "Îi rog si pe elevi, si pe parinti si pe profesori să completez, pentru a lua o decizie corectă. Proiectul de lege, săptămâna viitoare va intra in Guvern, iar în Parlament în max 3 luni de zile."
În varianta iniţială a legii, cei care doresc manuale tipărite sunt obligaţi să depună o cerere scrisă, cu şase luni înainte. Părinţii contestă acest lucru.
Chiar dacă ar primi variantele digitale ale manualelor, nu toţi elevii ar avea acces la ele. Momentan, mai bine de 30 la sută dintre unităţile şcolare din România nu au conexiune la internet. Observator.tv