Statutul Elevului“ (primul document care reglementează drepturile și obligațiile elevilor) a stârnit numeroase discuții, iar Didactic.ro a realizat un sondaj despre părerea dascălilor în această privință.
Începând cu anul școlar 2016-2017, elevii înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional vor beneficia de prevederile primului document în care le sunt stipulate drepturile și obligațiile. În acest context, Didactic.ro, comunitatea online a dascălilor din România și cel mai mare portal de resurse educaționale din țară, a realizat un sondaj pentru a urmări părerile dascălilor despre această noutate.
Drepturi și sancțiuni
Între prevederile „Statutului Elevului“ sunt: accesul liber şi gratuit la educaţie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia în mod echitabil de resursele materiale şi educaţionale furnizate de sistemul educaţional, onestitatea intelectuală, sprijinirea gândirii critice, respectarea demnităţii tuturor membrilor comunităţii şcolare, deschiderea instituţională pentru schimbări constructive.
De asemenea, „Statutul Elevului“ prevede îndatoriri, interdicţii şi sancţiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unităţii de învăţământ, a prevederilor acestui statut sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare, în funcţie de gravitatea acestora. Sancțiunile variază, în funcție de gravitatea faptei, de la observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, până la mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învățământ, preavizul de exmatriculare și, în ultimă instanță, exmatricularea.
Didactic.ro – Părerile dascălilor despre „Statutul Elevului“
La întrebarea „Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică Statutul elevilor. Care este părerea dumneavoastră despre noutăţile din acest document?“, răspunsurile profesorilor au fost:
-
3.38 % - Ar putea reprezenta o mică revoluție în sistemul de educație
-
7.04 % - Sunt de acord ca elevii să aibă dreptul de a protesta dacă sunt nemulțumiți
-
13.8 % - Sunt de acord ca tinerii liceeni să poată cere schimbarea unui dascăl, dacă ideea este susținută de cel puţin două treimi din totalul de elevi ai clasei
-
36.06 % - Nu sunt de acord ca liceenii să aibă dreptul de a solicita schimbarea unui cadru didactic al clasei.
-
39.72 % - Este tot o „dulcegărie“ menită să distragă atenția de la problemele REALE ale școlii