x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Sorin Cîmpeanu: Elevii din grădinițe și ciclul primar vor merge la școală, indiferent de incidența COVID-19

Sorin Cîmpeanu: Elevii din grădinițe și ciclul primar vor merge la școală, indiferent de incidența COVID-19

04 Mai 2021   •   15:47
Sorin Cîmpeanu: Elevii din grădinițe și ciclul primar vor merge la școală, indiferent de incidența COVID-19

Copiii din grădiniţe, ciclul primar de învățământ şi din şcolile speciale vor începe cursurile pe 5 mai, indiferent de incidenţa cazurilor de COVID-19. În localităţile unde infecțiile se situează sub 1/1000 de locuitori vor reîncepe şcoala cu prezenţă fizică şi elevii dn clasele V-VII, și IX-XI, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 

Elevii din clasele terminale vor merge la cursuri din 10 mai.

Evaluarea Naţională începe pe 22 iunie, iar bacalaureatul pe 28 iunie.

"Miercuri, 5 mai, toţi elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, toţi copiii din grădiniţe şi toţi elevii şcolilor speciale vor începe şcoala cu prezenţă fizică, indiferent de rata de infectare. Este vorba de 1.400.000 de elevi. De asemenea, în localităţile în care rata de infectare este mai mică de unu la mie, şi este vorba de un număr de 2.057 de localităţi astăzi cu rata de infectare mai mică de 1 la mie - vor începe şcoala şi elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a tot cu prezenţă fizică. Elevii claselor terminale vor începe şcoala luni, 10 mai. Absolut toţi elevii claselor terminale - a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, clase terminale din învăţământul post-liceal, vor începe şcoala cu prezenţă fizică luni, 10 mai", a spus Sorin Cîmpeanu.

Rata de infectare cu COVID-19 este de 1/1.000 de locuitori în 1.124 de localtăți. 

Totodată, peste 50% dintre cadrele didactice s-au vaccinat anti COVID-19 și 44% dn personalul din învățământ.

Ministrul a mai explicat și de ce nu se efectuează în școli teste antigen.

"Niciodată Ministerul Educaţiei nu a făcut teste pentru elevi. Testele antigen rapide sunt administrate de personal medical angajat de Ministerul Sănătăţii. Acest personal medical, din păcate, e deficitar. Pe de altă parte, un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică foarte bine fundamentat explică de ce aceste teste non-invazive, care pot să fie folosite în şcoli, nu pot fi luate în considerare în calculul general al ratei de infectare. Pe de altă parte, aceste teste non-invazive, conform procedurilor actuale, ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, deci, prin teste care sunt considerate invazive, după care ar trebui să fie validate prin teste PCR. Această procedură, în opinia INSP, ar complica mai mult lucrurile decât ar ajuta", a preczat demnitarul.

×