x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Stimulente pentru profesori, după 12 ani de așteptare

Stimulente pentru profesori, după 12 ani de așteptare

de Diana Scarlat    |    05 Sep 2023   •   08:30
Stimulente pentru profesori, după 12 ani de așteptare

Profesorii din România ar fi trebuit să fie stimulați prin venituri suplimentare pentru performanțe deosebite, încă din anul 2011, însă banii nu au fost niciodată suficienți pentru aplicarea Legii educației în integralitate. Alocarea bugetară pentru învățământ nu a fost niciodată 6% din Produsul Intern Brut, ci a rămas la mai puțin de jumătate din ceea ce a fost stabilit prin lege.

Mai mult, niciun ministru al Educației din ultimii 12 ani nu a avut măcar inițiativa de a face un act normativ pentru a stabili modul de acordare a banilor ca stimulent pentru profesorii care pregătesc elevi cu performanțe deosebite la olimpiadele internaționale, pentru că toți au considerat inutil acest demers, nefiind suficiente fonduri pentru aceste plăți. Abia acum se pregătește o Hotărâre de Guvern pentru acordarea acestor stimulente, după intrarea în vigoare a noii legi a educației.

Ministerul Educației a înaintat un proiect de HG care prevede acordarea de stimulente financiare profesorilor în același cuantum precum cel acordat elevilor medaliați la olimpiadele internaționale. Legea educației naționale nr. 1/2011 prevedea posibilitatea recompensării cadrelor didactice pentru performanțele elevilor, dar această componentă nu a fost pusă niciodată în aplicare.

Prin noul act normativ, pentru etapa internațională a competițiilor școlare, categoria I, profesorii vor primi 12.550 lei pentru fiecare elev care obține Premiul I sau medalie de aur, cu punctaj absolut, respectiv 9.720 lei pentru fiecare Premiu I sau medalie de aur; 8.330 de lei pentru Premiul II/medalie de argint; 5.950 de lei pentru Premiul III/medalie de bronz și 4.065 lei pentru fiecare Mențiune. Sumele stabilite se referă la competițiile desfășurate la nivel mondial și vor fi impozitate.

Pentru etapa internațională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional, stimulentele financiare pornesc de la 4.440 lei (brut) pentru Premiul I/medalie de aur, pentru Premiul II sau medalie de argint fiind 3.785 lei, pentru Premiul III/medalie de bronz, 2.945 lei, iar pentru Mențiune, 2.550 de lei. 

Stimulentele financiare sunt prevăzute pentru profesorii care pregătesc elevi pentru concursurile internaționale, începând cu cei de la școala la care studiază elevii medaliați, care contribuie direct la pregătirea acestora, iar în cazul în care mai mulți profesori contribuie la pregătirea aceluiași elev, stimulentul financiar nu se va acorda pentru fiecare în parte, ci va fi împărțit în mod egal între toate cadrele didactice implicate. 

 

Probleme încă sunt în sistem

 

Sindicatele spun că în acest moment s-au făcut pași importanți pentru îmbunătățirea sistemului de educație, începând cu banii acordați angajaților din învățământ după greva de la finalul anului școlar precedent, până la această nouă inițiativă. Se așteaptă în continuare și Legea salarizării, pentru care deja s-a negociat cu fostul și cu actualul guvern, pentru repoziționarea cadrelor didactice și a personalului nedidactic din școli în grila de salarizare, astfel încât cel mai mic venit pentru debutanți să pornească de la valoarea salariului mediu brut pe economie.

Totuși, problemele grave din sistem rămân, mai ales în zonele defavorizate, pentru care reprezentanții sindicatelor spun că ar fi nevoie de un astfel de stimulent financiar, acolo unde profesorii fac adevărate minuni, reușind să-i țină la școală și să-i pregătească pe elevi. Astfel de zone sunt cele afectate de sărăcie, mai ales în mediu rural, unde sunt dificultăți legate inclusiv de naveta elevilor și a profesorilor, pentru care se așteaptă măcar de acum înainte o situație mai bună, după ce banii nu s-a decontat pentru profesorii navetiști, în foarte multe cazuri, în ultimii ani. Deconturile pentru transport ar trebui să fie făcute de primării, iar UAT-urile care au buget foarte mic nu le plătesc profesorilor transportul, descurajându-i astfel pe cei care ar vrea să predea la sat.

„E prima oară când se vine cu un act normativ prin care se reglementează acordarea acestor stimulente, pentru că totul depinde de bugetul alocat anual educației. Așteptăm de la ministrul Educației să se zbată pentru banii alocați învățământului. Până acum nu s-au acordat aceste sume din cauza lipsei banilor. Mai erau și alte distincții prevăzute de Legea educației, care nu s-au acordat. Alocările financiare vin din partea Guvernului și ar trebui să fie mai mari, pentru că munca unui cadru didactic trebuie să fie recompensată pe măsură. Cele mai mari probleme sunt legate de rezultatele marii mase a elevilor din România și ar trebui acordate stimulente inclusiv pentru cei din zonele sărace ale României. Probabil că aceste stimulente se vor plăti din bugetul de anul viitor, pentru că anul acesta, la rectificarea bugetară, nu cred că sunt șanse”, a explicat, pentru Jurnalul, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”.

 

Alocarea bugetară va rămâne mai mică

 

În ultimii 12 ani, toate guvernele care s-au succedat au amânat articolul 8 din Legea Educației nr 1/2011, prin care bugetul Educației Naționale trebuia să fie 6% din PIB. În fiecare an, media alocării a fost de circa 2,5% din PIB, mai puțin de jumătate din cât ar fi trebuit, conform legii. Anul trecut, Educația a primit 2,2% din PIB, iar pentru 2023 se estima că PIB va fi 1.552,1 miliarde de lei, alocarea de 6% reprezentând 93 de miliarde de lei.

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a modificat referința pentru alocarea bugetului Educației, de la 6% din PIB, la 15% din Bugetul general consolidat, în Legea pentru învățământul preuniversitar, care a intrat în vigoare de pe 3 septembrie 2023, dar abia în 2027 Educația va primi acești bani, potrivit unei declarații a fostului premier al României, Nicolae Ciucă. 

Alocarea a 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul în curs ar fi însemnat circa 91 de miliarde de lei, însă estimările arată că bugetul pentru Educație va fi și pentru anul viitor circa o treime din cel prevăzut de noua lege. Dacă se va întâmpla la fel în următorii ani, Educația nu va putea aplica toate reformele pe care le prevede noua lege și pe care le susține actualul ministru, Ligia Deca, inclusiv angajarea unui număr mai mare de cadre didactice la nivelul întregii țări. 


 

×
Subiecte în articol: stimulente profesori performante