x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Studenţii români, încă finanţaţi de guvernul britanic

Studenţii români, încă finanţaţi de guvernul britanic

31 Mai 2019   •   08:50
Studenţii români, încă finanţaţi de guvernul britanic

Studenţii români care vor merge la facultate în Marea Britanie, în anul universitar 2020-2021, vor primi în continuare sprijin financiar pe toată durata studiilor universitare şi postuniversitare. Anunţul a fost făcut la Bruxelles, de Chris Skidmore, ministrul universităților din Marea Britanie, şi este valabil pentru toţi tinerii din UE care vin să studieze pe teritoriul Regatului Unit.

Concret, Skidmore i-a asigurat pe tineri că împrumuturile pentru studii se vor da indiferent dacă Brexitul va avea loc: „Apreciem importanța contribuției pe care o au studenții internaționali, inclusiv cei din UE, pentru universitățile noastre. Este important să precizăm că, deși am ales să părăsim UE, nu părăsim Europa, iar universitățile noastre se dezvoltă pe modelul diversității instituțiilor globale. Știm că mulți tineri sunt în curs de a lua în considerare opțiunile lor universitare pentru anul viitor, motiv pentru care confirmăm acum că cetățenii din UE vor continua să beneficieze de taxe de școlarizare neschimbate și vor putea accesa sprijinul financiar pentru anul universitar 20/21”, a declarat Chris Skidmore, ministrul universităților din Marea Britanie.

Numărul este în creştere

Potrivit datelor statistice, anul acesta, peste 37.000 de studenți din UE au aplicat pentru cursuri de licență cu normă întreagă în Anglia, cu o creștere de 1,9% față de anul precedent. Marea Britanie acordă împrumuturi în valoare de 9.250 de lire sterline pentru studii de licenţă şi 10.000 de lire sterline pentru programele de master.

Dacă în anul 2000 învățau în universitățile din afara țării 12.500 de studenți români, în 2016 numărul acestora este mai mult decât dublu: 34.320, potrivit UNESCO. Prin comparație, numărul studenților din România a scăzut de la 900.000 în 2009, la doar 405.600 în anul universitar 2016-2017.  

90% dintre studenții români înscriși la universități din Marea Britanie beneficiază de scheme de împrumut

 

×
Subiecte în articol: studenţi