x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Trucuri pentru școlari: 4 sfaturi despre cum să-ți crești motivația și productivitatea

Trucuri pentru școlari: 4 sfaturi despre cum să-ți crești motivația și productivitatea

26 Sep 2024   •   10:56
Trucuri pentru școlari: 4 sfaturi despre cum să-ți crești motivația și productivitatea
Sursa foto: Shutterstock

Motivația te ajută să fii mai silitor în activitățile școlare și să-ți atingi obiectivele, iar productivitatea te poate ajuta să gestionezi timpul în mod eficient (finalizezi temele în timp util, reții un volum mare de informații într-un timp scurt etc.).

 

Te confrunți cu lipsa concentrării atunci când trebuie să înveți sau să faci anumite teme? Motivația și productivitatea joacă un rol esențial în această privință. Iată 4 sfaturi care te pot ajuta să-ți îmbunătățești performanțele școlare, astfel încât să obții rezultatele dorite.

Personalizează-ți materialele școlare

Stimularea vizuală este printre cele mai eficiente metode prin care să-ți crești motivația și productivitatea. Poți pune în aplicare această metodă prin intermediul personalizării materialelor școlare. În prezent, găsești o varietate de rechizite scolare ieftine, în funcție de buget, nevoi și preferințe, pe care le poți personaliza folosindu-ți imaginația și creativitatea. 

Un truc în această privință este să achiziționezi lucruri colorate, deoarece pot stimula memoria vizuală. Atribuie o culoare pentru fiecare materie și subliniază cu diverse culori ideile esențiale. Pe această cale, vei reține mai ușor informațiile și vei fi mai organizat.

Un alt truc este să lipești pe fiecare caiet câte o etichetă școlară, pe care să scrii diverse citate motivaționale, mesaje pozitive sau nickname-uri ale materiei respective. Acestea îmbunătățesc creativitatea și stimulează motivația intrinsecă (înveți mai mult, pentru că devii interesat de acele informații, nu pentru că ești constrâns).

Începe cu sarcinile dificile

Sarcinile școlare au diferite grade de dificultate, în funcție de fiecare materie. De cele mai multe ori, nu-ți găsești motivația pentru că ai început cu sarcinile mai ușoare. Creierul tău e conștient că ai o temă grea sau un subiect mai dificil de învățat și se află într-o alertă constantă.

Așadar, începe cu sarcinile dificile, pentru a reduce stresul și a crește productivitatea. Atunci când observi că poți rezolva cu succes task-urile dificile, devii mai încrezător în forțele proprii.

De asemenea, dacă te apuci prima dată de sarcinile grele, ai posibilitatea de a le rezolva mult mai rapid, deoarece nivelul concentrării și al energiei este mai ridicat. 

Menține un stil de viață sănătos

Lipsa alimentației potrivite și a condiției fizice îți poate diminua motivația și productivitatea. Adoptă un stil de viață sănătos și vei putea rezolva sarcinile școlare mult mai rapid și eficient.

Așadar, creează-ți o dietă echilibrată, bogată în nutrienții care pot ajuta la stimularea creierului: acizii grași (semințe de in, nuci, somon), antioxidanții (fructe și legume proaspete), fierul (carne roșie, avocado, tofu), magneziul (banane, ciocolată neagră) etc.

De asemenea, este bine să faci sport (jogging, antrenamente de forță, yoga sau pilates, înot, ciclism, dans etc.) minimum 15 minute pe zi, deoarece efectuarea zilnică a diverselor exerciții fizice are numeroase beneficii. 

Printre acestea se numără: îmbunătățirea calității somnului, creșterea energiei, dezvoltarea funcțiilor cognitive, diminuarea stresului și promovarea sănătății organismului.

Îndeplinește-ți sarcinile într-un mediu motivant

Pentru a crește motivația și productivitatea, ai nevoie de un mediu optim în care să înveți și să-ți faci temele. În caz contrar, timpul de învățare se va prelungi, iar sarcinile vor fi rezolvate în mod superficial.

În această privință, o metodă eficientă este de a crea o balanță între timpul de relaxare și cel pentru îndeplinirea sarcinilor. Iată 6 elemente care te pot distrage:

  • Folosirea dispozitivele electronice;

  • Accesarea rețelele sociale;

  • Înfometarea și deshidratarea;

  • Un spațiu de lucru dezordonat;

  • Pauze lungi și dese;

  • Multitasking-ul (de exemplu, să înveți în timp ce vizionezi un video pe YouTube).

Cu alte cuvinte, zgomotele pot provoca oboseală mentală. Optează pentru un loc liniștit, curat și în afara oricăror distrageri. De asemenea, ai grijă la alimentație și la hidratare.

În concluzie, lipsa motivației și a productivității poate afecta performanța în rezolvarea sarcinilor școlare. Descoperă 4 sfaturi care te pot ajuta să obții rezultatele dorite.

×