x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Rușii avansează în Donbas

Rușii avansează în Donbas

20 Apr 2022   •   08:28
Rușii avansează în Donbas
Sursa foto: Hepta

Rusia a dat miercuri un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care încă rezistă în Mariupol pentru a se preda, după ce a declanșat noua sa ofensivă din est, în timp ce guvernele occidentale au promis mai mult ajutor militar Kievului, scrie Reuters.

Mii de soldați ruși susținuți de artilerie și baraje de rachete avansau în ceea ce oficialii ucraineni au numit Bătălia din Donbas.

Invazia, care durează de aproape opt săptămâni, nu a reușit să ducă la capturarea a niciunuia dintre cele mai mari orașe din Ucraina, forțând Moscova să se reorienteze spre regiunile separatiste.

Cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace a dus la fuga a aproape 5 milioane de oameni în străinătate și a redus orașele la ruine.

Rusia lovea uzina siderurgică Azovstal, principala fortăreață rămasă în Mariupol, cu bombe de tip "bunker-buster", a declarat marți seara târziu un consilier prezidențial ucrainean. Reuters nu a putut verifica detaliile.

"Lumea privește uciderea copiilor online și rămâne tăcută", a scris consilierul Mykhailo Podolyak pe Twitter.

Ce spun rușii și ucrainenii baricadați în oțelărie

După ce un ultimatum anterior de predare a expirat, Ministerul rus al Apărării a declarat că niciun soldat ucrainean nu a depus armele și a reînnoit propunerea. Comandanții ucraineni au promis că nu se vor preda.

"Forțele armate ale Rusiei, bazându-se pur și simplu pe principii umanitare, propun din nou ca luptătorii batalioanelor naționaliste și mercenarii străini să înceteze operațiunile militare începând cu ora 1400, ora Moscovei, la 20 aprilie și să depună armele", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Și șeful Centrului de control pentru apărare națională, general-colonelul rus Mihail Mizințev, le-a transmis forțelor ucrainene baricadate în oțelăria din Mariupol să se predea. 

"În pofida iresponsabilităţii totale a oficialilor regimului de la Kiev pentru a salva personalul militar, forţele armate ruse, ghidate de principii pur umanitare, oferă din nou militanţilor batalioanelor naţionaliste şi mercenarilor să înceteze lupta şi să depună armele la ora locală 14:00", a declarat acesta.

El i-a asigurat că Rusia le garantează viața și securitatea persoanelor care se vor preda astăzi. Generalul a precizat că aseară "la ora locală 22:00, nimeni nu a venit pe coridorul umanitar indicat".

Mizințev spune că forțele ucrainene și batalionul nazist Azov, care s-au închis în oțelărie, "sunt conştienţi de situaţia lor disperată, sunt gata să depună armele, dar numai la ordinul Kievului, întrucât în lipsa acestuia i-ar aştepta tribunalul militar".

Totodată, Serhii Volîna, comandantul Brigăzii a 36-a de pușcași marini, a cerut evacuarea într-o altă țară, scrie dpa. 
"Inamicul ne depăşeşte numeric de 10 la 1. Lansăm un apel către toţi liderii lumii să ne ajute", a declarat el într-un mesaj video pe Facebook. 

El vrea o "procedură de extracţie" pentru ca cei peste 500 de combatanţi răniţi şi sute de civili să fie duşi în siguranţă pe teritoriul unei terţe ţări.

Partea rusă transmite că circa 2.500 de soldaţi ucraineni şi 400 de mercenari străini s-ar afla baricadaţi în combinat dar nu ar fi civili.

Partea ucraineană susţine că acolo s-ar afla şi aproximativ 1.000 de civili şi a cerut coridoare umanitare pentru evacuarea lor în siguranţă. 

 

 

 

Statele Unite, Canada și Marea Britanie au declarat că vor trimite mai mult armament, iar Casa Albă a declarat că se pregătesc noi sancțiuni.

Președintele american Joe Biden este așteptat să anunțe în zilele următoare un nou pachet de ajutor militar de aproximativ aceeași mărime cu cel de 800 de milioane de dolari de săptămâna trecută, au declarat surse pentru Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o pauză umanitară de patru zile în lupte în weekendul care urmează, când creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele, pentru a permite civililor să scape și pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare.

Războiul Rusiei din Ucraina este de vină pentru exacerbarea insecurității alimentare "deja cumplite" la nivel mondial, șocurile de preț și de aprovizionare adăugându-se la presiunile inflaționiste globale, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Oraș capturat

Rusia afirmă că a lansat ceea ce numește o "operațiune militară specială" pe 24 februarie pentru a demilitariza și "denazifica" Ucraina. Kievul și aliații săi occidentali resping acest lucru ca fiind un pretext fals.

Ucraina a declarat că noul asalt a dus la capturarea orașului Kreminna, un centru administrativ de 18.000 de persoane din Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat că "începe o altă etapă a acestei operațiuni".

Forțată de forțele ucrainene în martie să renunțe la asaltul asupra Kievului în nord, Rusia a trimis trupe în est pentru ofensiva din Donbas.

De asemenea, a efectuat lovituri de la distanță asupra altor ținte, inclusiv asupra capitalei și a orașului Harkov din nord-estul țării, unde cel puțin patru persoane au fost ucise de rachete, au declarat marți autoritățile.

Mariupol

În Mariupol, scena celor mai grele lupte și a celei mai grave catastrofe umanitare din timpul războiului, aproximativ 120 de civili care locuiau lângă uzina siderurgică Azovstal au plecat prin coridoarele umanitare, a anunțat marți agenția de știri Interfax, citând televiziunea de stat rusă.

Mariupol a fost asediat încă din primele zile ale războiului. Zeci de mii de locuitori au fost prinși în capcană, iar Ucraina crede că peste 20.000 de civili au murit acolo.

"Armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii ca fiind poate cea mai barbară și inumană armată din lume", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Uciderea deliberată a civililor, distrugerea cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile și utilizarea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convențiile internaționale, este deja semnătura armatei ruse", a adăugat el într-un mesaj video.

 

×
Subiecte în articol: mariupol