x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Universitatea POLITEHNICA  din Bucureşti propulsează ingineria aerospaţială la nivel mondial

Universitatea POLITEHNICA  din Bucureşti propulsează ingineria aerospaţială la nivel mondial

15 Iun 2017   •   16:24
Universitatea POLITEHNICA  din Bucureşti propulsează ingineria aerospaţială la nivel mondial

Competiția Agenției Spațiale Europene (ESA), prin intermediul Clubului European de Astronautică, i-a acordat Universităţii Politehnica din Bucureşti premiul ,,The Airbus Safran Launchers”. O echipă formată din studenți ai Facultății de Inginerie Aerospațială a Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti a obținut acest important premiu la secţiunea „Propulsie- Airbus Safran Lauchers”.

 

Echipa studenţilor UPB, formată din Sebastian Milu-Vaidesegan - anul IV (lider), Mihnea Gall - anul III, Monica Manole - anul IV, Sorin Păun - anul IV, Monica Ungureanu - anul IV, coordonată de către profesorii Grigore CICAN și Alina BOGOI, a participat în data de 8 iunie a.c. la cunoscuta competiţie internaţională ,,Student Aerospace Challenge”, alături de cele mai prestigioase şcoli de aeronautică din Europa.

Aflată acum la cea de-a XI-a ediție , competiția s-a desfășurat pe o eprioadă de 6 luni începând din toamna anului 2016, iar lucrările ştiinţifice au trecut printr-un proces de preselecție, apoi de selecție pe o listă scurtă, pentru ca în final, echipele care au realizat aceste proiecte să fie invitate la Le Bourget, pentru desemnarea câştigătorilor. În marea finală au participat echipe de studenți din marile centre universitare consacrate din Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Olanda şi Italia. Ediţia din acest an,  ,,Student Aerospace Challenge” a fost organizată de către Agenţia Spaţială Europeană împreună cu Clubul European de Astronautică, la Musée de l'Air et de l'Espace, Le Bourget.

 

,,Acest premiu răsplătește pasiunea și creativitatea studenților noștri, dar și performanța și tradiția școlii românești de inginerie aerospațială. Am mai luat premii similare anii trecuți și am putea lua și mai multe, dacă tinerii noștri și-ar învinge timiditatea de a se înscrie în astfel de competiții. În întreaga istorie a aviației și a cuceririi spațiului, românii au performat, începând cu Traian Vuia la Montesson, în 1906, Henri Coandă la Paris, în 1910 și cu Aurel Vlaicu la Aspern, Austria, în 1912. Acum exact 105 ani, într-o competiție internațională de prim rang, Aurel Vlaicu câștiga 5 premii pentru evoluțiile avionului conceput și construit de el, Vlaicu II. Dedicăm premiul studenților noștri de astăzi, memoriei acestor pionieri ai aviației și astronauticii românești,, a declarat decanul Facultății de Inginerie Aerospațială, Octavian Thor PLETER.

Implementarea invenţiei româneşti, aproximativ 5 milioane euro

Proiectul realizat de către echipa UPB şi desemnat câştigător, ar putea fi implementat, însă doar la nivelul Agenției Spațiale Europene, nu şi al României. De altfel acesta este și scopul unui astfel de concurs, ca ESA să identifice viitorii specialiști, să vizeze şi să coordoneze proiecte de top şi în acelaşi timp să facă oferte concrete de angajare pentru tinerii performanţi. Costurile de implementare pentru modificarea unui motor de lansator, inclusiv testele, sunt estimate la aproximativ 5 milioane de euro. România este membru deplin al ESA din 2011 și în această calitate contribuie deja financiar la programele ESA, dar și prin munca de cercetare în care sunt implicați mulți absolvenți ai facultății de profil din cadrul UPB. Doar în ultimii 5 ani, importanți furnizori ai ESA și-au stabilit filiale în România: GMV, Deimos, HPS etc.

×
Subiecte în articol: Universitatea Politehnica