x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie UPDATE Joe Biden anunță reducerea parțială a creditelor pentru studii

UPDATE Joe Biden anunță reducerea parțială a creditelor pentru studii

26 Aug 2022   •   12:16
UPDATE Joe Biden anunță reducerea parțială a creditelor pentru studii

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, miercuri, ştergerea parţială a creditelor pentru studii, care se ridică la sume colosale, scrie Reuters.

Planul de ștergere a datoriilor de studii cu 10.000 de dolari/student va costa circa 24 miliarde de dolari anual, dacă 75% dintre aceștia vor accesa programul.

"Presupunând că 75% dintre persoane vor apela la planul preşedintelui de anulare a creditelor de studii, şi dacă ne uităm la suma medie, va fi vorba despre aproximativ 24 miliarde de dolari pe an", a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Criticii acestei decizii spun că aceasta va produce creșterea și mai mare a inflației. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Măsura reprezintă o promisiune de campanie, despre care Biden spune că  "vor beneficia în primul rând toate familiile din clasa medie şi populară" deoarece se referă la cei care câștigă sub 125.000 de dolari/an.Însă aceasta vine cu 3 luni înainte de alegerile de la mijloc de mandat, iar Biden și Partidul Democrat sunt în cădere liberă în preferințele electoratului. 

Partidul Republican se opune acestei decizii, acuzându-l pe președintele democrat că stimulează inflația.

Această măsură reduce cu 10.000 de dolari datoriile persoanelor care nu au avut bursă federală pentru studii universitare și 20.000 de dolari pentru cele care cu beneficiat de o astfel de bursă dar au resurse modeste.

Însă ștergerea doar cu 10.000 de dolari din aceste credite va însemna 300 de miliarde de dolari, potrivit unui calcul al Universității Pennsylvania.

Biden își explică decizia prin faptul că "America trebuie să câştige competiţia economică a secolului al XXI-lea" datorită educaţiei.

Taxele de studiu se situează în SUA între 10.000 - 70.000 de dolari anual, ceea ce îi împovărează mult pe absolvenții care își încep viața profesională cu datorii pentru care trebuie să plătească foarte mulți ani. 
Circa 45 de milioane de absolvenți americani datorează cîn total circa 1.600 de miliarde de dolari, conform Casei Albe.

 

×
Subiecte în articol: credite studii sua