x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Zona euro GRAV afectată de războiul din Ucraina. Economia stagnează. Inflația a ajuns la 7,5%

Zona euro GRAV afectată de războiul din Ucraina. Economia stagnează. Inflația a ajuns la 7,5%

05 Mai 2022   •   17:20
Zona euro GRAV afectată de războiul din Ucraina. Economia stagnează. Inflația a ajuns la 7,5%

Econmia zonei euro stagnează, motiv pentru care Banca Centrală Europeană nu vrea să majoreze dobânda cheie înainte de a analiza evoluția PIB pentru trimestrul II din acest an, a explicat Fabio Panetta, membru în boardul BCE, citat de Bloomberg.

"Asta complică şi mai mult alegerile cu care se confruntă BCE, pentru că o înăsprire a politicii monetare destinată ţinerii sub control a inflaţiei ar afecta o creştere economică deja slăbită", a spus oficialul.

El spune că nu ar trebui crescut costul creditelor înainte de a avea datele pentru trimestrul II. "Ar fi imprudent să acţionăm fără a vedea mai întâi cifrele referitoare la PIB în trimestrul al doilea şi să discutăm noi măsuri fără a înţelege cum ar putea evolua economia. Nu este o mare diferenţă dacă acţionăm două-trei luni mai devreme sau mai târziu", a spus Panetta.

Însă alți membrii ai băncii europene doresc majorarea dobânzii de referință în luna iulie pentru a contracara creșterea prețurilor. 

BCE va avea două reuniuni de politică monetară, pe 8-9 iunie și 20-21 iulie. Informațiile pentru trimestrul al doilea se publică pe 29 iulie. 

Prețurile de consum au explodat în zona euro iar inflația a ajuns la cifra record de 7,5%, mult peste ținta de 2% stabilită de BCE. 

 

×
Subiecte în articol: zona euro inflatie economie scumpiri