x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Standard & Poor's – Grecia nu va evita falimentul

Standard & Poor's – Grecia nu va evita falimentul

04 Iul 2011   •   08:35
Standard & Poor's – Grecia nu va evita falimentul

Agentia Standard & Poor's a scazut ratingul de tara al Greciei de la B la CCC, anuntand ca orice restructurare a creditelor contractate de statul elen din sectorul privat va fi considerata ca intrare efectiva in incapacitate de plati – asadar, faliment.

Este limpede ca Grecia nu isi va putea achita ratele scadente catre sectorul bancar privat, iar bancile franceze si germane au anuntat, deja, ca vor restructura creditele contractate de Atena. Prin urmare, din punctul de vedere al Standard & Poor's, Grecia nu mai poate evita falimentul.

Actiunile bancilor europene care detin parti din datoria publica a Greciei au scazut semnificativ dupa anuntul agentiei de rating. Actiunile Lloyds si RBS (Banca Regala a Sotiei) au scazut cu 2,3 procente, Societe Generale si France Credit Agricole au pierdut 2%, iar Commerzbank 1,7%.

Anuntul Standard & Poor's si socul resimtit in sectorul bancar vin in conditiile in care, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrii de finante din zona euro au aprobat eliberarea unei noi transe de imprumut, de 12 miliarde de euro, catre Grecia, dupa ce Parlamentul din Atena a votat un nou pachet de masuri menite a reduce cheltuielile si deficitul bugetar, pe fondul unor proteste de strada foarte violente.

×