x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 10 "negri" mititei cu salarii barosane

10 "negri" mititei cu salarii barosane

de Anca Aldea    |    05 Noi 2009   •   00:00
10 "negri" mititei cu salarii barosane
Sursa foto: /REUTERS

Nu e neapărată nevoie să urmezi o facultate ca să câştigi mai târziu un salariu decent. Potrivit unor studii publicate de site-ul Investopedia.com şi preluate de Yahoo Finance, pentru unele meserii foarte bănoase din Statele Unite, încă ţara tuturor posibilităţilor, nu este obligatorie diploma de facultate. Dar asta nu înseamnă că studiile superioare şi postuniversitare sunt inutile şi fără viitor.



Controlorii de trafic aerian, care se asigură ca procedurile de decolare şi aterizare a avioanelor să se desfăşoare ca la carte, câştigă, în medie, între 86.000 şi 142.210 dolari anual. E foarte adevărat că această meserie implică un grad ridicat de stres - până la urmă, în mâna acestor profesionişti se află vieţile a mii de oameni care călătoresc zilnic cu avionul. De aceea, pregătirea viitorilor controlori de trafic este destul de anevoioasă - persoanele care doresc să facă această specializare trebuie să urmeze cursuri de doi sau patru ani, aprobate de FAA (autoritatea de transport aerian din Statele Unite). Cursurile nu sunt însă obligatorii pentru cei care au experienţă militară.

Directorii de producţie industrială, oameni care supraveghează activităţile companiilor industriale din domeniul aviaţiei sau al automobilelor, nu au neapărată nevoie de diplomă de facultate, dar este de preferat ca cel care ajunge în acest post să aibă "la catastif" un astfel de document. În Statele Unite, un director de producţie industrială câştigă, în medie, 77.670 de dolari pe an.

INCLUSIV POLIŢIE

Anumite categorii de ofiţeri de poliţie şi detectivi care supraveghează şi coordonează activităţile forţelor de poliţie nu au neapărată nevoie de studii postliceale, deoarece - aşa cum precizează site-ul Investopedia.com - pot înainta în carieră susţinând examene de specialitate şi, mai ales, înregistrând succese în misiunile lor. Un astfel de om al legii câştigă şi 69.300 de dolari anual. Nici ajutoarele şerifilor americani nu o duc mai rău - salariul lor pe 12 luni poate ajunge la 44.160 de dolari. Aceşti agenţi, având de regulă grad de caporal, pot obţine venituri anuale de până la 47.460 de dolari, datorită orele suplimentare bine plătite. Un aplicant pentru postul de ajutor de şerif va avea în vedere faptul că trebuie să prezinte superiorilor cel puţin o diplomă de bacalaureat. În unele cazuri, este obligatoriu ca aplicantul să fi urmat cel puţin doi ani de facultate sau să aibă diplomă de absolvire. Pregătirea ajutoarelor de şerif este efectuată în cadrul academiilor de poliţie.

O altă meserie foarte bine plătită este cea de... maestru de ceremonii funerare. Se fac cursuri speciale de doi până la patru ani pentru un astfel de post. Cei mai buni urmează apoi un an de pregătire specială şi dau un examen pentru a obţine licenţă în domeniu. Salariul unui maestru de ceremonii funerare este de până la 50.000 de dolari pe an, dar gândiţi-vă că nu este foarte uşor şi plăcut să te ocupi zi de zi cu întreţinerea atmosferei la înmormântări.

Agenţii de publicitate din Statele Unite câştigă, pe an, 42.750 de dolari. Potrivit unor studii, doar 20% dintre aceştia au bacalaureatul sau studii liceale şi 10% deţin diplomă de studii de specialitate. Şi agenţii de vânzare de produse şi cei care se ocupă de afaceri imobiliare câştigă binişor. Veniturile unui agent începător sunt de aproximativ 39.760 pe an, în timp ce un profesionist cu experienţă obţine chiar şi 111.500 de dolari în 12 luni. Studiile universitare nu sunt obligatorii. Obligatoriu este ca agentul să stăpânească arta comunicării, să aibă fler, să cunoască piaţa imobiliară şi să fie dispus să muncească mult dacă vrea să ajungă în vârf.

O altă meserie bine plătită peste Ocean este cea de asistent în terapia ocupaţională.

Acest om obţine venituri anuale de 42.060 de dolari, dar are nevoie de diplomă de studii superioare de specialitate. Asistentul în cauză are nevoie de un ajutor, care, având doar o diplomă de bacalaureat, câştigă 25.000 de dolari pe an. Rămânând tot în sfera medicinei, venituri frumuşele au şi asistenţii care lucrează în fizioterapie - 41.360 de dolari pe an.

×
Subiecte în articol: externe