x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 15 ani de groază

15 ani de groază

de Anca Aldea    |    09 Iul 2007   •   00:00
15 ani de groază
Sursa foto: DAVID MOIR/

La doi ani de la atacurile teroriste din reţeaua de transport in comun din Londra, autorităţile britanice recunosc că nu sunt pregătite să facă faţă flagelului secolului - terorismul.

La doi ani de la atacurile teroriste din reţeaua de transport in comun din Londra, autorităţile britanice recunosc că nu sunt pregătite să facă faţă flagelului secolului - terorismul.

Noul consilier pe probleme de securitate al premierului Gordon Brown, Sir Alan West, a declarat ieri pentru săptămănalul Sunday Telegraph că Marea Britanie are de aşteptat 15 ani de groază pentru ca autorităţile competente să ducă solicitanta luptă cu terorismul. Marea Britanie are nevoie de o strategie pe termen lung pentru a contracara ameninţarea cu care se confruntă astăzi lumea-ntreagă, a mai spus Sir West, ţinănd să precizeze că actuala campanie antiteroristă nu este tocmai un război impotriva terorii, aşa cum a numit-o administraţia de la Washington, ci mai degrabă o luptă impotriva "unui nucleu disparat de oameni bazat in special in străinătate" şi format din personaje "rasiste, bigote, lacome in termeni financiari, oameni care caută să capete putere şi care vorbesc despre un califat". "Nu imi place să vorbesc despre ei ca despre «comunitatea musulmană»", a mai spus oficialul.

Potenţialul terorist cu care se confruntă Marea Britanie este evocat şi de un fost director al serviciilor secrete interne MI5, Eliza Manningham-Buller. Intr-o declaraţie pentru Sunday Telegraph, Buller precizează că peste 100 de suspecţi urmează să fie judecaţi in Marea Britanie pentru presupuse acte de terorism.

ANCHETA. Intre timp, anchetatorii atentatelor eşuate de la Londra şi Glasgow de săptămăna trecută au anunţat că perioada de detenţie provizorie pentru cinci dintre suspecţii arestaţi a fost prelungită cu cel puţin o săptămănă. Decizia a fost luată după ce s-a descoperit că cel puţin unul dintre suspecţi a avut contacte recente cu aripa reţelei Al-Qaida din Irak. Pe de altă parte, poliţia indiană a inceput căutarea, in sudul Indiei, a 12 persoane care ar putea avea legătură cu aceste atacuri.

Secretarul general al Interpol, Ronald Noble, a acuzat ieri guvernul britanic că refuză să verifice identităţile imigranţilor in baza de date globală cu suspecţii de terorism. Noble susţine că persoanele arestate pentru atentatele eşuate veniseră de curănd in Marea Britanie, scrie Sunday Telegraph.

×
Subiecte în articol: externe Marea Britanie