x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 19 miliarde de euro pentru ocuparea forţei de muncă

19 miliarde de euro pentru ocuparea forţei de muncă

de Diana Scarlat    |    03 Iun 2009   •   00:00

Comisia Europeană iniţiază o nouă strategie pentru contracararea impactului crizei economice asupra ocupării locurilor de muncă. 19 miliarde de euro din cheltuielile planificate ale Fondului Social European vor fi folosite pentru sprijinirea persoanelor afectate de criză.

Peste 9 milioane de cetăţeni ai UE vor beneficia de sprijinul financiar al Comisiei Europene, care vrea să acorde 19 miliarde de euro pentru reorientare profesională şi ocupare, prin intermediul Fondului Social European (FSE). Prin "Angajamentul comun pentru ocuparea forţei de muncă", fondurile vor fi alocate anticipat de Uniunea Europeană, iar cofinanţarea de statele membre nu va fi necesară pentru perioada 2009-2010.

Se va stabili mai întâi o nouă facilitate de împrumuturi UE, în colaborare cu Grupul Băncii Europene de Investiţii şi alţi parteneri, pentru a se oferi microcredite celor care ar avea în mod normal dificultăţi de acces la fondurile necesare pentru înfiinţarea unei afaceri sau a unei microîntreprinderi. Angajamentul comun pentru ocuparea forţei de muncă aduce în prim-plan priorităţi şi acţiuni importante atât pentru păstrarea joburilor, cât şi pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate.

Următorul pas este ca liderii UE să-şi dea acordul cu privire la aceste propuneri, care le vor fi prezentate în cadrul Consiliului European de la 18-19 iunie.

AJUTOR PENTRU ŞOMERI. Banii ar putea fi folosiţi în ajutorul imediat pentru şomeri, astfel încât să se poată evita riscul şomajului pe termen lung şi pierderea competenţelor relevante. Fiecare şomer ar avea acces imediat la formare profesională sau la muncă, în termen de o lună pentru tinerii sub 20 de ani, de două luni pentru cei sub 25 de ani şi în termen de trei luni pentru cei peste 25 de ani.

S-ar asigura şi sprijinul pentru reinserţia în câmpul muncii a celor mai dezavantajaţi, prin intermediul scăderii costurilor nesalariale cu forţa de muncă, prin măsuri de stimulare a recrutării, precum şi prin promovarea oportunităţilor de muncă pentru un nivel redus de calificare, în servicii casnice şi de îngrijire.

"Europa a trecut imediat la acţiune pentru a răspunde crizei economice şi financiare, inclusiv dimensiunii sociale a acesteia. Astăzi Comisia mai face un pas către un angajament comun şi o acţiune coordonată din partea UE, a statelor membre şi a partenerilor sociali pentru a salva şi pentru a crea locuri de muncă", a declarat Jose-Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

"Angajamentul comun pentru ocuparea forţei de muncă" urmăreşte redresarea durabilă, priorităţile fiind menţinerea angajaţilor la locurile de muncă, crearea de locuri de muncă, promovarea mobilităţii, îmbunătăţirea nivelului de calificare, satisfacerea necesităţilor pieţei forţei de muncă şi accesul sporit la locuri de muncă.

×
Subiecte în articol: externe